Многото предизвикателства, които се очакват през 2023 г., няма да

...
Многото предизвикателства, които се очакват през 2023 г., няма да
Коментари Харесай

Стабилна 2023 година очаква Световният съвет по златото

Многото провокации, които се чакат през 2023 година, няма да се отразят значително на пазара на злато. Очакванията са то да означи устойчиво показване. Това сочи прогнозата на Световния съвет по златото, заяви The National News.

В отчета на комерсиалната организация Gold Outlook 2023 се споделя, че от основно значение през новата година ще бъде взаимоотношението сред инфлацията и намесата на централната банка. Тя регистрира, че има извънредно равнище на неустановеност по отношение на упованията като цяло. Едно от тях е обвързвано със стягането на централните банки повече от нужното - в случай че има такова, то може да докара до по-сериозен и необятно публикуван спад.

Централните банки също по този начин ненадейно обръщат курса си – стопират или обръщат покачванията, преди инфлацията да бъде овладяна – това може да тласне международната стопанска система да се движи покрай стагфлация. В исторически проект златото е реагирало позитивно на тези среди, означават от Световния съвет по златото.

Оттам показват и кои са главните провокации. Това са геополитическата и икономическа неустановеност, която се усилва по целия свят след военната атака на Русия против Украйна и възходящата инфлацията заради по-високите цени на суровините и спиранията на веригата за доставки. Трябва да се регистрира още и намалената прогноза Международния валутен фонд за световния напредък за 2023 година Фондът резервира световната си икономическа оценка за тази година на 3,2%, само че намали прогнозата за идната година до 2,7% - с 0,2 процентни пункта по-ниско от прогнозата от юли.

Данните на Световния съвет по златото за третото тримесечие на 2022 година демонстрират засилено търсене от потребителите и централните банки, макар че имаше доста стесняване на капиталовото търсене.

При тежка криза или стагфлация сюжетът ще бъде доста сложен за акциите, със мощно наранени облаги, само че ще обезпечи по-голямо търсене на злато и $, сочи отчетът Gold Outlook 2023. В него се отбелязва, че до момента в който акциите и корпоративните акции може да бъдат наранени неприятно от рецесията, златото може да обезпечи отбрана, “тъй като нормално се оправя добре по време на рецесии, осигурявайки позитивна възвръщаемост в пет от последните седем рецесии “.

Експертите разясняват и по-малко евентуалния сюжет за “меко кацане ”, при който бизнес доверието и разноските се възвръщат. То може да бъде пагубно за златото и да облагодетелства рисковите активи, съгласно отчета.

Следващата година може да докара до превръщане на динамичността през 2022 година, която беше високо търсене на вложения на дребно, само че едва институционално търсене.

„ Сегментът на вложителите на дребно наподобява се интересува повече от инфлацията, в сравнение с институционалните вложители, поради по-ниското равнище на достъп до хеджиране на инфлацията. Те също се интересуват от равнището на цените. Дори при нулева инфлация през 2023 година цените ще останат високи и е евентуално да повлияят на вземането на решения на равнище домакинство ”, се споделя в отчета.

През идната година вниманието ще бъде ориентирани и към по-нататъшното намаляване на щатския $ и икономическия напредък на Китай. И двете ще покачат интереса към кюлчетата. Натискът върху суровините обаче, дължащ се на забавящата се стопанска система, може да бъде спънка за златото през първата половина на 2023 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР