Многохилядни протести в Израел и призиви за оставката на премиера

...
Многохилядни протести в Израел и призиви за оставката на премиера
Коментари Харесай

Израелската армия сменя тактиката в Газа след убийството на трима заложници

Многохилядни митинги в Израел и апели за оставката на премиера Бенямин Нетаняху, откакто израелската войска заяви, че е умъртвила по неточност трима заложници в Газа. Те са били с вдигнати ръце и са развявали бели флагове, само че все пак са били сметнати за опасност и убити.

Израелската войска организира интервенция в северната част на Газа. По време на сражения трима млади мъже са избрани от военните като " опасност " и са убити. След обиск на региона пораждат въпроси по отношение на самоличността на починалите. Телата им са върнати в Израел, където е доказано, че са били израелски заложници.

" Израелската войска поема цялостната отговорност за случилото се. Предполагаме, че тримата наши жители или са съумели да избягат, или са били изоставени от терористите, които са ги държали в плен. Не знаем дали това е станало в деня на случая или по-рано ", сподели Даниел Хагари, представител на израелската войска.



Загиналите са Йотам Хаим на 28 години, Самер Талалка на 22 и Алон Шамриз на 26. По-късно от Тел Авив разкриха още детайлности - убитите израелци са били голи до кръста, с вдигнати ръце, в които държали пръчки със завързани части бял плат върху тях.

Йотам Хаим е музикант, живеел в кибуц Квар Аза. В утрото на 7 октомври се обадил на околните си и им споделил, домът му е запален. Отворил прозорец, с цел да влезе чист въздух, когато бил отлечен от " Хамас ". От същия кибуц бил и Алон Шамриз - вторият погубен пленник.

Третата жертва - Самер Талалка - е бедуин. Обикалял из страната с мотор, служащ в птицеферма. Бил на работа, когато бойците на палестинската формация го атакуват. Успял да се обади на сестра си и да ѝ каже, че е прострелян. По-късно фамилията му вижда в палестински телеграм канали, че Самер отведен в линията Газа.



Новината провокира многохилядни митинги в Тел Авив. Хората настояха за оставката на Бенямин Нетаняху и за договорка за връщането на останалите малко над 100 заложници.

" Бих споделила, че министър председателят е виновен за всичко, което се случи и което се случва. Той има доста кръв по ръцете си и би трябвало да се отдръпна. Да отстъпи на виновни и смислени хора да поемат страната ", сподели Илана Зефрен, гражданин на Тел Авив.

Нетаняху дефинира случилото се като " непредолима покруса ", а от армията оповестиха, че тече следствие и следва смяна на тактиката им в Газа, без да разкриват повече детайлности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР