Многохилядни митинги се провеждат в подкрепа на поелия властта в

...
Многохилядни митинги се провеждат в подкрепа на поелия властта в
Коментари Харесай

Многохилядни демонстрации в Нигер в подкрепа на преврата, гонят френския посланик

Многохилядни манифестации се организират в поддръжка на поелия властта в Нигер " Национален съвет за отбрана на Отечеството ", формиран от висши военни, оповестяват редица Телеграм-канали.

На фрагментите се виждат стачкуващи, които скандират антифренски лозунги, някои размахмат флаговете на Нигер и Русия.

Междувременно се разбра, че френският дипломат в Нигер остава без дипломатически имунитет, заяви телевизия Sky News Arabia. Според тв канала на полицията е заповядано да предприеме нужните ограничения за отпращането на ръководителя на дипломатическата задача от страната.

По-рано бе обявено, че новата власт къса всички съглашения, подписани сред Нигер и Франция в региона на сигурността и защитата.

Военните, които взеха властта в Нигер през нощта на 27 юли, ясно показват желанието си за тотално отдръпване на Франция от страната им.

Недалеч от френската военна база в Ниамей предходната събота и неделя се организираха всеобщи манифестации, в които участваха генералите от нигерската войска. Протестиращите скандираха лозунги в поддръжка на новите управляващи в страната и против френския и западния колониализъм.

В предишното Нигер беше колония на Франция и получи самостоятелност през 1960 година Доскоро на власт бяха профренски държавни управления, което трансформира страната в една от последните замъци на френското въздействие в Африка.

За Франция Нигер е от особена значимост, защото е един от главните снабдители на уран - сред 30% и 40% от урана, употребяван от Франция, идва от Нигер.

Досие

Нигер е някогашна френска колония, част от Френска Западна Африка от 1922 година.

Получава независимостта си през 1960 година През декември същата година Народното събрание избира публично Диори за президент. Управлението му се характеризира със запазването на локалните племенни структури, както и положителните връзки с Франция. Въпреки това администрацията му е мощно корумпирана и държавното управление не съумява да се оправи с глада и сушата при започване на 1970-те. Това провокира вълна от неодобрение, която обаче държавното управление пренебрегва.

Междувременно връзките сред Нигер и Франция се утежняват след визитата на Жорж Помпиду, който остава отчаян от организацията при добива на уран – суровина, извънредно значима за френската енергетика и войска. Заедно с това нараства и етническото напрежение, тъй като в кабинета на Диори не е имало представители от народите хауса и фула, които сформират 40% от популацията на страната. Въпреки това президентът се задържа на власт и даже усилва пълномощията си, поемайки надзор над външното министерство и министерството на защитата.

На 15 април 1974 година началникът на щаба на нигерската войска подполковник Сейни Кунче прави боен прелом и смъква Диори от власт. Той открива военна хунта, разпуска Народното събрание, суспендира конституцията и освобождава всички политически пандизчии, задържани по време на предходния режим. Хунтата лимитира правата на жителите и свободата на словото, само че реализира стопански прогрес. Кунче умира през 1987 и е сменен от полковник Али Саибу, който ръководи до 1993 година. Тогава се организират и първите демократични избори.

Страната обаче остава неспокойна – туарегите провеждат въоръжена опозиция против централната власт, до момента в който новите институциите на президента и премиера не могат да реализират политическа естетика и връзките сред тях са замразени. Туарегският протест завършва с спокойно съглашение през 1995 година, само че рецесията в държавното управление не е решена. Като цяло 1990-те години са белязани от безредици, вътрешнополитическа неустойчивост, многочислени опити за разработване на демократична конституция и два преврата.

След 2000 година спорът с туарегите се разгаря още веднъж и добивът на уран бива преустановяван тук-там. През 2004 година се организират локални и президентски избори. За президент е определен Танджа Мамаду, само че към края на втория си мандат той показва предпочитание да промени конституцията и да се кандидатира за трети път.

Заради тези си дейности Мамаду е свален от власт от военните, които след това провеждат референдум за конституция и привикват нови избори на 31 януари 2011. Махамаду Исуфу, дълготраен опозиционен лидер от Нигерска партия за народна власт и социализъм е определен за президент на втори тур.

През февруари 2021 г за президент е определен Мохамед Базум - правоприемник на Исуфу отпред на партията и страната.

През нощта на 26 против 27 юли 2023 година е осъществен държавен прелом от армията и е оповестено основаването на " Национален съвет за отбрана на Отечеството ", формиран от висши военни. Военната хунта упреква президента Базум в дъжавна измяна и подриване на вътрешната и интернационалната сигурност на страната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР