Многобройни проучвания показват, че външни стимули като звуци, светлина и

...
Многобройни проучвания показват, че външни стимули като звуци, светлина и
Коментари Харесай

Звук, жар, парфюм, допир „пишат“ сценария на съня

Многобройни изследвания демонстрират, че външни тласъци като звуци, светлина и миризми могат да окажат мощно въздействие върху това, което сънуваме. Едни от най-интересните опити, доказващи тази доктрина, са дело на френския доктор Алфред Мори (1817-1892). Мори учи най-много личните си съновидения. Разказът за едно от тях даже въодушевява известната картина на Салвадор Дали „ Сън, подбуден от полет на пчела към нар секунда преди събуждането ”. Според лекаря асоциацията на външния дразнител с някаква визия се свързва със спомените и несъзнателните стремежи на сънуващия. Алфред Мори кара асистентите си да вършат разнообразни странни неща с него, до момента в който спи, и след това записва сънищата, предизвикани от тези тласъци. Ето и най-интересните от тях.

1. Гъделичкат устните и върха на носа му с перо.  Мори сънува, че го подлагат на ужасни мъчения – на лицето му залепват маска от нажежена смола, която след това откъсват дружно с кожата.

2. Почукват с ножици по щипци за захар.  Мори сънува, че звънят камбани и се води борба. Сънят го води в дните на Февруарската гражданска война през 1848 година

3. Поднасят одеколон към ноздрите му.  Мори се озовава в Кайро, в дюкяна на фамозния италиански парфюмерист Йохан Мария Фарина, изобретателя на одеколона. Следват фантастични завършения, които лекарят не съумява да си спомни с детайлности.

4. Пощипват леко врата му.  Мори сънува, че му поставят вендуза и това чувство го води до лекаря от неговото детство.

5. Приближават нагорещена ютия до лицето му.  Мори сънува, че в къщата му са нахлули бандити, които принуждават фамилията му да съобщи парите и скъпоценностите си, като слагат краката им върху пламтящи мангали.

6. На челото му капват вода.  Мори се озовава в Италия, плувнал в пот и утоляващ жаждата си с бяло вино от Орвието.

7. Когато осветяват лицето му със свещ , чийто лъч е филтриран през алена хартия, Мори сънува урагани, жеги и морската стихия, която е видял в миналото в Ламанша.

По-късно доста учени потеглят по стъпките на Мори и учат по какъв начин могат да управляват сънищата си чрез външни въздействия. Психофизиологът Стивън Лаберж създава техники, посредством които можем да влизаме в осъзнати сънища – такива, в които знаем, че сънуваме. На първо място е техниката мнемонично въвеждане на осъзнати сънища (MILD). Тя е подобаваща и за начинаещи и разрешава да се научим да ръководим сънищата си, до момента в който те протичат в главата ни.

Техниката MILD

Първите две стъпки може да извършите и в този момент, а останалите – тъкмо преди да си легнете.

1. Припомняне

Важно е по принцип да умеете да си спомняте какво сте сънували. Извикайте в паметта си колкото може повече сънища, които сте имали в последно време. Опитайте се да вникнете в атмосферата и детайлностите.

2. Връзка с действителността

През деня непрекъснато се питайте „ Сънувам ли? ” и опитвайте да установите за себе си разликата сред съня и действителността с просто физическо придвижване. Чудесен метод е да настройките телефона си да звъни на всеки час и тогава да натискате лявата си длан с два пръста на дясната ръка. Ако сте будни, всичко е обикновено. Ако спите обаче, пръстите ще преминат през дланта ви! С повече процедура може да оставите телефона да звъни и нощем (но не толкоз, че да ви събуди) и да ревизирате дали можете да се накарате да извършите упражнението и насън. За да постигнете това, би трябвало да вършиме най-малко 10 „ инспекции на действителността ” дневно в продължение на няколко дни.

3. Самовнушение

Когато си легнете тази вечер, повтаряйте си следните самовнушения мислено:

• Когато сънувам, ще знам, че сънувам.

• Следващото нещо, което ще видя, ще е сънят.

• Тази нощ ще сънувам съзнателен сън.

• Сега сънувам.

Лаберж твърди, че по този метод може да програмирате команди в паметта си, които след това ще си спомните по време на съня. Важно е да се фокусирате върху смисъла на командите. Повтаряйте ги, до момента в който не започнете да се унасяте. Тогава може да пристъпите към последната стъпка.

4. Визуализирайте съня

Когато сте изцяло отпуснати и заспивате, си представете, че сте се върнали в сън, който сте видели неотдавна. Този път обаче ще измененията края му. Например вървите през поле и стигате до река. Опитайте се да видите пейзажа допустимо най-ясно. Нека този път през реката да минава мост и вие да пресечете по него. Представете си, че от другата страна ви чака нещо фантастично, нещо, което няма да видите в действителния живот. Тогава си кажете „ Сънувам! ”. Целта на техниката е да заспите, до момента в който вършиме това упражнение. Ако съумеете, шансът да влезете в съзнателен сън и да започнете да го контролирате е доста огромен!

Бонус : Лаберж открива, че в случай че се будим през нощта, с цел да идем до тоалетната или да пием вода, възможностите да забележим съзнателен сън нарастват доста.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР