Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна

...
Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за предоставяне на военна
Коментари Харесай

Виталий Москаленко: Повече от 50 страни предоставят военна помощ на Украйна

Много деликатно следих дебатите в Народното събрание за даване на военна помощ на Украйна и считам, че решението, признато от народните представители е доста вярно, значимо и в точния момент - най-сетне. Това решение е извънредно значимо за Украйна. Това сподели посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Украйна желае от България през цялото време разнообразни типове въоръжения. „ В лист до Министерството на защитата сме показали повече от 30-на продукти, където има и средства за противовъздушна защита, което е най-необходимо в този момент. Както знаете поради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е извънредно належащо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и други ", изясни той.

Списъкът е много необятен и разнороден и съгласно Москаленко той може да бъде задоволен по доста точки. Предполага, че с всичко изброено в този лист, България разполага.

„ По-рано сме давали поръчка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на Съюз на съветските социалистически републики, за нас, за Украйна са извънредно нужни ", добави дипломат Москаленко.

Той изясни, че времето, в което украинска военна техника може да бъде отремонтирана от българска страна, е прекомерно дълго и е недопустимо във военна конюнктура.

Украинският дипломат уточни, че повече от 50 страни дават военна помощ на страната му, само че това не ги прави част от военния спор.

40% от енергийната инфраструктура на Украйна е унищожена, а това слага пред сериозен риск популацията през зимните месеци. „ Имаме последна нужда от помощ за съоръжение, трансформатори, генератори, аварийни елементи. Изпратили сме молба и към управляващите на Република България и доколкото знам, Министерски съвет ще прегледа въпроса идната седмица ", съобщи дипломат Москаленко.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР