Много цехове в Русе остават празни. Кадри нямало или, ако

...
Много цехове в Русе остават празни. Кадри нямало или, ако
Коментари Харесай

Работодатели подозират злоупотреби на безработни в Бюрото по труда

Много цехове в Русе остават празни. Кадри нямало или, в случай че се появят, не били задоволително квалифицирани

За сериозен проблем с липса на фрагменти сигнализират от Асоциацията по текстил и кожи. В същото време обаче безработни с подобаваща подготовка не били насочвани да аплайват за работа в шивашки компании. От работодателската асоциация подозират, че държавният бюджет губи доста пари, изплащани под формата на компенсации за безработица, при изискване, че работа има.

Много цехове в Русе остават празни. Кадри нямало или, в случай че се появят, не били задоволително квалифицирани. Стотици работни места са оповестили в Бюрото по труда шивашките компании в крайдунавския град през последните два месеца на предходната година.

Също стотици са и записаните с такива специалности на трудовата борса, сочат данните на Асоциацията по текстил и кожи. Въпреки това доста рядко трудовите медиатори насочвали безработните към шивашките компании, макар че през декември няколко предприятия в Русе са затворили и техните чиновници са били ориентирани към трудовата борса.

„ Тези хора не биват насочвани за работа. Самите те не желаят да стартират работа публично. Искат да си вземат тези компенсации и стартират работа незаконно, т.е. получават приходи от две места ”, сигнализира Миглена Христова, която е член на УС на Българска асоциация за текстил и кожи.

Според браншовата организация се злоупотребява с държавните пари. По закон безработните, които са получили насочващо писмо за работа, само че откажат, би трябвало да бъдат лишени от компенсацията си. Точно по тази причина работодателите недоумяват за какво от трудовата борса не им изпращат претенденти за работа.

2974 души са получили компенсации за безработица в Русе през втората половина на предходната година. Общата сума за тези шест месеца е 5 824 752 лв.. Средното обезщетение е 567.94 лева В Национален осигурителен институт липсвала информация на какъв брой безработни е прекъснато изплащането на компенсациите поради това, че са отказали работа. Този указател поддържали в Бюрото по труда. От там показаха, че за ноември и декември предходната година единствено двама безработни са отказали подобаваща работа и вследствие на това е прекъсната тяхната регистрация в Бюрото по труда.

Дирекция  „ Бюро по труда ” не разполагала с информация за отпуснати парични компенсации за безработица. Техните данни демонстрират, че през последните 2 месеца на 2023 година 5 компании от локалния пазар на труда са оповестили 23 свободни работни места в конфекционно произвеждане. Осем души са били наети на работа.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР