Много трудно в това Народно събрание може да се създаде

...
Много трудно в това Народно събрание може да се създаде
Коментари Харесай

Социолог: Шансовете за кабинет с третия мандат са минимални

Много мъчно в това Народно заседание може да се сътвори някакво болшинство с ясна посока и цел. Това съобщи пред БНР Светлин Тачев от социологическа организация " Галъп ".

Това, което вършат от " Продължаваме промяната ", е същото, което вършиха и ГЕРБ , уточни той в предаването " Преди всички " със Силвия Великова. И изясни:

" И двете обединения са наясно, че най-вероятно няма да сформират кабинет, а най-вероятно и не желаят да го създадат . Те няма по какъв начин да образуват болшинство. И двете обединения - и с първия, и с втория мандат, са наясно, че такова нещо доста мъчно може да се случи, само че те би трябвало да създадат всичко допустимо, да покажат, че въпреки всичко са създали опит за съсавяне на държавно управление, тъй като опасенията са, че може някой от тях да излезе отговорен, че не се е опитал да направи кабинет в зимните месеци и в изискванията на политическа рецесия ". 

С втория мандат нещата съвсем са завършили , счита Тачев.

Той акцентира, че повече от 2 месеца депутатите се занимават с Изборния кодекс:

" Щом толкоз доста се занимават в Изборния кодекс, те по-скоро се готвят за избори, в сравнение с да ръководят . Те вместо да търсят мостове, с които да намерят някаква опция за най-малък консенсус, с който да ръководят, в противен случай - разривът сред тях продължава да се задълбочава ".

Самите престрелки сред групите не водят до нищо конструкивно , безапелационен е Светлин Тачев. Няма никакви индикации, че въобще може да се приказва за сформиране на някакво държавно управление, добави той.  

Връщането на хартиената бюлетина е главната разграничителна линия  и тя доста мъчно може да бъде преодоляна, счита той.  

Според него  Българска социалистическа партия дефинитивно се е отделила от Политическа партия . Тачев изясни, че това е било главното нещо, което са желали да създадат от ГЕРБ с връщането на хартиената бюлетина. 

Българска социалистическа партия дълги години се смяташе за партия на статуквото, напомни Тачев и добави, че след 2021 година партията е съумяла да мине към партиите на смяната.  В момента обаче те се върнаха в изходна позиция , изрече мнението си той.  Според него Българска социалистическа партия се е изолирала от всички.  Партията е в залез и това отваря пространство за някоя друга партия, счита той.

Според Светлин Тачев възможностите за сформиране на кабинет с третия мандат са минимални. 

Той уточни, че в случай че мандатът бъде даден на " Български напредък ", тогава най-малката група би трябвало да понесе най-голямата тежест. Не съм сигурен, че самите обединения биха желали да ръководят в такова болшинство, което доста мъчно може да изкара, изрече мнението си Тачев. 

Според него " Демократична България " наподобява най-логичният вид за приемане на третия мандат, тъй като от партията са диалогични. Въпросът е дали Румен Радев би ги избрал, сподели той. 

Българска социалистическа партия колкото и пъти да получаваха третия мандат, не успяваха да сформират държавно управление, напомни още Светлин Тачев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР