Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други маршрути след

...
Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други маршрути след
Коментари Харесай

Държавите от ЕС се обявиха за военна мисия за защита на корабите в Червено море

Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други направления след нападенията в Червено море от страна на хусите, които управляват огромна част от Йемен и настояват, че работят в символ на взаимност с палестинците, до момента в който Израел и " Хамас " водят война в Газа.

Дипломатите споделиха, че Комитетът по политика и сигурност на Европейски Съюз, който дава отговор за правенето на външна и отбранителна политика, е дал първичната си поддръжка за задачата, която ще бъде водена дружно с сътрудници съидейници, прибавя Българска телеграфна агенция.

Целта е политическият проект да бъде подготвен най-късно до 19 февруари и по-късно да бъде задействан. Няколко дипломати показаха вяра, че процесът ще бъде интензивен поради напрежението в района, само че това ще бъде разисквано от министрите на външните работи на 22 януари.

Европейската работа за външна активност (дипломатическият орган на Европейски Съюз, който предложи мисията) отхвърли да разяснява частни диалози.

Миналия месец Съединени американски щати обявиха, че те, както и други страни, ще патрулират в Червено море в границите на нова задача - интервенция " Просперити гардиън ", с цел да опитат да разсеят страховете, че нарушеното мореплаване по една от най-важните търговски артерии ще удари международната стопанска система.

Някои сътрудници на Вашинтгон обаче, изключително европейските страни, показаха запасите си към проекта и се опълчиха на концепцията да работят под командването на Съединени американски щати.

Въпросът постоянно е в командването и контрола, а в Европейски Съюз и НАТО всяка страна резервира политическия надзор ", сподели един от дипломатите.

Голяма част от търговията на Европейски Съюз с Азия минава през Червено море и Суецкия канал и от ден на ден компании превозвачи пренасочиха маршрутите си през Република Южна Африка, което забавя търговията и усилва разноските.

Трима европейски дипломати споделиха, че задачата в началото ще работи с три плавателни съда под командването на Европейски Съюз като част от така наречен Обща политика за сигурност и защита на Европейския съюз.

Двама дипломати обявиха, че Франция и Италия, които към този момент имат бойни кораби в района, дружно с Германия, която възнамерява да изпрати фрегатата " Хесен ", първи ще дадат своя принос.

Франция заяви, че нейният военен транспортен съд " Лангедок " към този момент си сътрудничи с водената от Съединени американски щати задача и споделя разследващи данни.

Мисията ще бъде финансирана от Европейски Съюз, а страните ще могат да сменят корабите, да способстват по своя преценка или просто да дават утвърждение, обявиха дипломатите.

Предстои да се дефинират точните правила за ангажираност отвън патрулирането и по какъв начин тo се вписва в други задачи на Европейски Съюз край крайбрежията на Сомалия и в Ормузкия пролив - стратегически вход към богатия на петрол и природен газ район на Персийския залив.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР