Много страни се борят за приемане в икономическата група БРИКС,

...
Много страни се борят за приемане в икономическата група БРИКС,
Коментари Харесай

БРИКС: Русия пое лидерството на алианса и все повече държави искат да се присъединят

Много страни се борят за приемане в икономическата група БРИКС, подкрепяна от Китай и Русия, както съобщи в сряда южноафриканският външен министър Наледи Пандор.

Това се случва малко откакто групата разшири състава си за първи път от повече от десетилетие.

Пандор разкри, че 34 страни са изразили интереса си да се причислят към блока на най-големите разрастващи се икономики; тя обаче се въздържа да разкрие съответните страни.

Русия, която сега е ротационен ръководител на групата, следи за приемането на тези кандидатури. Това е първият път, в който член на групата ще я управлява след забележителното ѝ разширение при започване на годината, когато Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Етиопия и Египет станаха публични членове. Първоначално 6 страни бяха поканени да се причислят към БРИКС, като единствено Аржентина отхвърли поканата.

Увеличаването на броя на членовете се възприема като стратегическа победа за Китай и Русия, които се стремят да реформират интернационалния ред, възприеман от тях като непропорционално повлиян от Съединените щати, на фона на ескалиращото напрежение с Вашингтон и западния свят.

Първоначално състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка от 2011 година, БРИКС се нарежда като контраст на Групата на седемте (Г-7) огромни развити стопански системи.

Китай, под управлението на Си Дзинпин, играе съществена роля в разширението на групата, като се застъпва за различен международен ред и укрепва съюзите с авторитетни световни участници от Русия до Близкия изток.

Продължаващият интерес от страна на голям брой страни е от изгода и за Русия, поради изолацията ѝ от Запада след спора в Украйна. Руското председателство на БРИКС дава опция на президента Владимир Путин да утвърди значимостта на Русия на международната дипломатическа сцена.

Тазгодишната среща на върха, планувана за октомври в Казан, Русия, предлага на Путин платформа за разговор със международните водачи, за разлика от предходната година, когато той взе участие единствено на процедура заради заповед на Международния углавен съд, обвързвана с хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Путин е изразил подготвеност за съдействие с всички страни, които се интересуват от взаимоотношение с БРИКС, както оповестява държавната осведомителна организация ТАСС. Групата поражда през 2009 година със среща на високо ниво сред Бразилия, Русия, Индия и Китай, като през 2011 година се уголемява и включва Южна Африка.

Тъй като БРИКС се насочва към засилена дипломатическа и финансова съгласуваност, в това число към промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и диверсификация от доминираната от щатския $ комерсиална система, страните членки изследват други възможности, като да вземем за пример потреблението на локални валути за вътрешногрупови заплащания и интернационалните транзакции.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР