Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България.

...
Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България.
Коментари Харесай

Слаба реколта на жито в Южна България

Много слаба годишна продукция от жито регистрират зърнопроизводителите в Южна България. Това е втора поредна година, в която те търпят съществени загуби. За сметка на количествата, качеството на зърното е доста положително, само че поради ниските цени няма по какъв начин да покрият загубите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните и те молят страната да вземе смешни ограничения за обезпечаване на вода за напояване.

За разлика от Добруджа, в регионите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури този сезон са близо 50 % по-ниски, предава Българска национална телевизия. 

Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд: " Добре изглеждаха пшениците, само че като вкарахме комбайните и се оказа едно огромно отчаяние. Добивите са плачевно ниски, жънем към 300-350 кг, на места някоя нивичка пусне 400 кг, само че това е доста огромна необичайност. Миналата година добивите се движиха сред 400-500 кг. "

Людмил Работов – зърнопроизводител, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив: " Ситуацията не е такава, каквато чакахме. Ще калкулираме загуби, доста е притеснително. "

Качеството на пшеницата е чудесно. Въпреки това, поради ниските изкупни цени стопаните за втора поредна година не могат за покрият разноските си. За да понижат ненапълно загубите си, някои от тях обмислят да продават техника, сигурно ще понижат и рентата, която се поставя на притежателите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР