Много семейства с деца предпочитат да имат за домашни любимци

...
Много семейства с деца предпочитат да имат за домашни любимци
Коментари Харесай

Кои са най-дребните гризачи

Много фамилии с деца избират да имат за домашни любимци дребни животинки. Едни от най-дребните животни са гризачите. Нека разгледаме кои от тях са желани за развъждане у дома.

Знаете ли, че Трипръстият джербоа (Salpingotulus michaelis) е най-малкият гризач на Земята. Теглото му е единствено 3 грама и околко 5 см, само че опашката му може да доближи 25 см.

Кои са най-дребните гризачи?

Малките гризачи включват доста типове:

- хамстери;

- песчанки;

- плъхове;

- мишки;

- чинчили;

- скачащи мишки;

- декоративни зайци;

- морски свинчета;

- дегу;

- бурундуци;

- мармоти.

Светът на гризачите е разнороден: животните се разграничават по мярка, тип и местообитание. Много типове гризачи са опитомени.

Хамстери

Хамстерите са отзивчиви и игриви. Джунгарският хамстер, най-малкият представител на фамилията си, е доста известен. Хамстерите-джуджета се отличават с развитите обществени умения. Някои хамстери са нападателни към хората, могат да хапят, в случай че бъдат измъчвани.

 Монголският джербил е дребен гризач

Монголски джербил

Те са дребни гризачи, чийто размер на тялото доближава 10-12 см. Те се разграничават от мишките по това, че имат пухкава опашка. Животните са активи, заради тази причина в клетката би трябвало да има колело за домашни любимци. Оптималният размер на жилище, с цел да се почувстват удобно, за тях е 30х30х60 см. Джербилите живеят до 3 години, при добра поддръжка могат да живеят 4 години. Тялото доближава дължина 10-11 см. Джербилите са групови животни, предлага се да ги държите във компании. По-добре, в случай че са от същия пол.

Декоративни плъхове

Те живеят 2, 5 - 3 години, някои човеци живеят до 4 години. Размерът на тялото на възрастен плъх е 20 см. Отличителна линия на гризачите е дългата опашка, лишена от четина. Плъховете са общителни животни. Дребните гризачи обичат контакт с хората, при дължимото внимание те могат да станат правилни другари. Клетката за плъхове би трябвало да е просторна (минимум 30 х 90 см). Домашните любимци би трябвало понякога да бъдат пускани от клетката на разходка.

Декоративните мишки

Те са най-малките представители на гризачите. Дължината на тялото е към 8 см. Мишките са бели, има човеци с цветна четина. Дръжте животните разграничени, с цел да не се развъждат. Необходимо е да се вземат еднополови животни, за предпочитане женски, тъй като мъжките се държат нападателно, от време на време се бият.

Чинчилите

Тези животни притеглят купувачите със своята красива, дебела четина, която е приятна на досег. Един възрастен субект доближава дължина 30-35 см, тежестта му варира от 400 до 700 грама. Те живеят по-дълго от другите гризачи, продължителността на живота е 20 години. Чинчилите с къси и дълги опашки се отглеждат като домашни любимци. И двата типа имат красиво синьо-сиво палто.

Морските свинчета

 Чинчили

Продължителността на живота на морските свинчета е 6-7 години, от време на време 10 години. Гризачите са спокойни по природа, рядко хапят, те са приоритет в търсенето на фамилии с деца. Основата на храна на морските свинчета е прясно сено. Диетата на домашния любим би трябвало да включва зеленчуци, съдържащи витамин С. Те са привързани, общителни, способни да станат лоялни другари.

Джербоа

Скачащите мишки (Джербоа) са сложни за развъждане. Дори и най-малкият гризач изисква специфични грижи. За породите джуджета е подобаващ аквариум, цялостен с трошляк или пясък като дом. Условията на развъждане би трябвало да са близки до естествените. Препоръчва се да поставите картонена къща в аквариума, където животното може да се скрие. Скачащите мишки са отзивчиви, неагресивни животни. Те би трябвало да са в групи с сходен размер.

Гризачите имат свои привички, темперамент, потребности за обществено взаимоотношение. Повечето от тях избират да са „ нощни птици ”, което би трябвало да се вземе поради при избора на гризач като домакински любим.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР