„Много се радвам, че все пак успяхме нещо за спорта

...
„Много се радвам, че все пак успяхме нещо за спорта
Коментари Харесай

Армен Назарян: Радвам се, че успяхме да направим нещо за спорта

„ Много се веселя, че въпреки всичко успяхме нещо за спорта да създадем. В спомените остава единствено олимпийският златен орден, че си стъпил на най-горното ходило и няма по-голям от теб ", показа в изявление за БГНЕС двукратният олимпийски първенец в класическата битка Армен Назарян.

Назарян печели първата си олимпийска купа за Армения на Игрите в Атланта през 1996 година, а четири години по-късно носи златно отличие и на България на Олимпиадата в Сидни. През 2004 година той стига и до бронзов орден в Атина, а в Пекин през 2008 година приключва пети. „ Гордея се, доста хубави мемоари имам от тези Олимпиади, и 20-годишната, и 16-годишната, когато завоювах бронзов орден от Атина, помните и Сидни. Хубаво събитие, че има и книги, има и история, като виждам със сълзи си припомням за тези срещи. Как сме тръгнали да подвигаме българското знаме и да се чуе българският химн. Много се веселя, че въпреки всичко успяхме нещо за спорта да създадем, и за арменци, и за българи, да се радват в целия свят ", разяснява Назарян на представянето на книгата „ България на Олимп ", която събира на едно място историята на всички български олимпийски медалисти.

Назарян е и последният български олимпийски първенец в битката, един от обичайно най-силните родни спортове. „ Спомням си сложните моменти, свалянето на килограми, травми, с пукнати ребра съм се борил, само че това всичко се не помни, когато излезеш на тепиха, забравяш всичко. В спомените остава единствено олимпийският златен орден, че си стъпил на най-горното ходило и няма по-голям от теб. Така се чувстваш и по този начин се гордееш, дай Боже, след 20 години да има нов олимпийски първенец в битката ".

Според него е допустимо завършек на 20-годишното очакване за купа в битката да бъде комплициран на Игрите в Токио идващото лято. „ Възможно е, тъй като идват нови генерации, упражняват, малко време им би трябвало и малко повече опит, с цел да влизат в борбата на европейски, международни и Олимпийски игри, да се взе участие на квалификации и да се вземат квоти. Най-важното е да имат вяра в силите си ".

Назарян разкри, че синът му Едмонд, който при започване на тази година стана европейски първенец за мъже на едвам 18 години, има упоритости за мощно показване в Токио. „ Той сега има подготовка, тренира за Световно, с всяко съревнование прави своята оценка, чисти грешките, в случай че има някъде. Аз мисля, че ще влиза в борбата, той към този момент става на 19 години следващата година и ще успее на някой квалификационен шампионат да се бори и да завоюва и квота ", сподели треньорът на българския народен тим по класическа битка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР