Много се говори за претенциите на САЩ за световно господство,

...
Много се говори за претенциите на САЩ за световно господство,
Коментари Харесай

Стратегията за национална сигурност на САЩ 2022 е публично обявен план за световно господство

Много се приказва за претенциите на Съединени американски щати за международно владичество, само че до неотдавна беше всекидневно всички обвинявания да се преглеждат повече с категориите на теорията на конспирацията. И по този начин, на 12 октомври 2022 година беше оповестен формален документ, потвърждаващ това, което преди се смяташе за плод на мистификациите на теоретиците на конспирацията – новата Стратегия за национална сигурност на Съединени американски щати.

Политолозите не обърнаха нужното внимание на този документ, явно разсеяни от настоящата информация. Междувременно наредбите, дефинирани в тактиката на Байдън, са сензационни в своята искреност. Три нови стратегически положения в действителност заявяват американската рекламация за коренна смяна в системата на международния ред.

Първо, Съединени американски щати са оповестени за " световна " страна. („ Съединени американски щати са световна мощ с световни ползи “ ). Глобалната страна е изцяло нова идеологическа структура. Това не е суперсила, нито страна - водач, както твърдяха американците по времето на Обама.

Съединени американски щати, се показва в Стратегията, преодоляват обичайното разделяне на вътрешна и външна политика. („ Ние прекъсваме разграничителната линия сред външна и вътрешна политика “ ). Това значи, че всички интервенции в чужбина, проведени от американските управляващи, са законни за тях като световна страна. Оттук следва „ правото “ да се смъква всяко национално държавно управление и да се изпращат войски във всяка страна.

Второ, за първи път след гибелта на международната социалистическа система е посочен идеологически зложелател на Съединени американски щати. Преди това тактиките посочваха интернационалния тероризъм като опасност, само че не загатваха идеологията, движеща терористичната тактичност. Тиражираха се обвинявания против исляма, само че не бяха изведени на равнище стратегически документи.

В новата Стратегия авторитаризмът е провъзгласен за световен съперник на Съединени американски щати и техен съдружник. („ Най-належащият стратегически проблем … идва от страни, които съчетават властническо ръководство с ревизионистка външна политика “).

Извършва се подредба на властническите сили. Иран и КНДР принадлежат към първо равнище по степен на вероятни закани. Русия в американската Стратегия е включена в властническите страни от второ равнище, способни да се трансфорат в източник на районна неустойчивост, само че нямащи способността да трансформират международната система.

Авторитарните сили от първо равнище включват Китай - единственият, съгласно разработчиците на Стратегията, кадърен да реализира смяна в системата на международния ред. Обявява се нова биполярност: свободния свят против автокрациите.

Фактът, че автокрацията, а не тоталитаризмът, както през 20 век, е разгласен за идеологически зложелател на Америка, е обвързван с плановете за свалянето на автократите от власт в съответните страни, което допуска залагане върху опълчването на властта на „ гражданското общество “.

На трето място, моделът на глобализация е ревизиран в одобреното си схващане като отворен свят без граници и други бариери. Стратегията отбелязва, че глобализацията е свършила своята работа и е донесла съответните изгоди за Съединените щати.

Днес обаче запазването на неговите правила води до подсилване на Китай . С отворен свят и свободна конкуренция Китайската национална република обективно надиграва Съединени американски щати и излиза отпред. Китай чудесно е усвоил правилата на световната игра, затова нейните правила би трябвало да бъдат изменени. („ Признаваме, че глобализацията е донесла големи изгоди за Съединените щати и света, само че в този момент са нужни корекции, с цел да се оправим с трагичните световни промени, като увеличение на неравенството в и сред страните, появяването на КНР като наш най-сериозен съперник... " ).

Стратегията дава обстоен лист на заканите, показани в пакета от световни проблеми на нашето време: климатична рецесия, световно затопляне; закани за енергийната сигурност; нови пандемии; биологични оръжия; закани за хранителната сигурност; разпространяване на нуклеарни оръжия; интернационален тероризъм; транснационална престъпност...

Проблемите на света се преглеждат като национални проблеми на Съединените щати. Стратегията води до извода, че световните проблеми на нашето време могат да бъдат решени единствено в случай че има световна страна, за която се афишират самите Съединени американски щати.

В Стратегията за национална сигурност във версията на Дж. Байдън повече от всеки път след гибелта на Съюз на съветските социалистически републики се обръща доста внимание на Русия. И повече от всеки път през това време отношението към него е обещано в остро спорна вероятност.

Русия е характеризирана в Стратегията за национална сигурност на Съединени американски щати като империалистически агресор; като автокрация, която потиска личния си народ; като извънредно неефективна система без късмет за водачество. Заявява се, че е належащо да се нанесе стратегическо проваляне на Русия в Украйна, което дава всички учредения да се нареждат Съединени американски щати като страна в спора.

Може да се счита за невиждано въвеждането на съответна персона в Стратегията за национална сигурност. Не е в разпоредбите за този тип документи. Такъв стана съветският президент Владимир Путин, показан в формален американски документ като съперник на свободата. Да определиш главата на друга страна в личната си Стратегия за национална сигурност като една от външните закани в действителност значи да захвърлиш на боклука цялата система на интернационалното право.

Стратегическият курс, разгласен от администрацията на Байдън, се дефинира като „ всеобхватна тактика за въздържане “. Ключът към това определение е характерността на комплексностто. Стратегията на всеобхватното въздържане се разкрива в документа като консолидиране на всички налични запаси на „ свободния свят “ за победа над международните автокрации.

На процедура това е международна хибридна война при неявяване на всевъзможни благоприятни условия за компромис.

Всъщност Стратегията за национална сигурност на Съединени американски щати, наричана с същинските й имена, работи като обществено заявен проект за реализиране на международно владичество. На това равнище и в такива откровени форми го виждаме за първи път в историята.

Превод: Европейски Съюз

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР