“Много съм щастлив да ви приветствам тук в навечерието на

...
“Много съм щастлив да ви приветствам тук в навечерието на
Коментари Харесай

Първият дипломат на Франция: Председателството ви е изключително важно, на ваша страна сме

“Много съм благополучен да ви поздравявам тук в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и като продължение на срещата на президента Макрон с премиера Борисов. Бъдещето на Европа е измежду основните тематики. Вашето председателство ще бъде извънредно значимо и ние сме на ваше разположение за всичко, от което имате потребност. ” С тези думи първият посланик на Френската република Жан-Ив льо Дриан посрещна българския посланик и министър на външните работи Екатерина Захариева в Ке Д’Орсе. Захариева е на двудневно посещаване в Париж. “Разчитаме на вашата експертиза и поддръжка по време на Председателството. Освен бъдещето на Европейски Съюз към значимите тематики бих добавила общата политика за сигурност и защитата, по която чакаме значителен прогрес, както и общата политика по леговище, по която нашите две страни имат сходни позиции”, съобщи Захариева.

Тя акцентира, че Българското председателство евентуално ще има да се оправя с към 200 отворени досиета, само че българските екипи към този момент работят дружно с естонските, с цел да няма никакво закъснение в предаването на работата.



“Внимателно изслушахме речта на президента Макрон в Сорбоната. България желае да е част от всички интеграционни процеси и популацията ни е едно от най проевропейски настроените - сподели министър Захариева. - Осъзнаваме, че не сме изцяло подготвени за част от тези интеграционни процеси като Еврозоната, само че ви благодаря за поддръжката за присъединението ни към ЕRМ2. Хареса ми посланието, че тези, които не са подготвени, би трябвало да получат механизъм за помощ. Благодаря и за непрекъснатата поддръжка за правосъдната промяна.”

България поддържа и самодейността на президента Макрон да бъде чут гласът на жителите за бъдещето на Европа и също ще провежда полемики по тази тематика. “Сигурен съм в привързаността на вашата страна към Европейски Съюз и желанието по време на вашето председателство Съюзът да стане още по-солиден. С голямо наслаждение ще работим с вас. Подкрепяме Българското председателство и позициите ви за политиката за леговище. Необходимо е още на границата да се изготви механизъм за банкет, с цел да се съблюдава правилото на солидарността по-късно. Така леговище ще получат бежанците, а не икономическите мигранти”, сподели министър Льо Дриан.

Българският и френският външен министър се сплотиха, че жителите чакат съответни дейности от европейските политици. “Невъзможността Европейски Съюз да взема бързи решения докара до растеж на евроскептичните и популистките партии. България може би бе единствената външна граница, която регистрираше всеки емигрант според Дъблинския правилник. Радваме се, че европейската работа за защита на границата Фронтекс стартира работа от България”, сподели Захариева.



Тя показа и главния външнополитически приоритет на България и в частност на Председателството - интеграцията на Западните Балкани. “В района живеят 22 млн. души. В някои от страните младежката безработица е близо 60 на 100. Трябва да кажем ясно желаеме ли тези хора да са част от нашето семейство или ще продължим да имаме един неустойчив район от 22 млн души в сърцето на Европа”, сподели Захариева. Българският вицепремиер се срещна и с министъра на правораздаването на Френската република Никол Белубе.

Тя показа пред нея целите на Българското председателство в региона на правораздаването - основаване на институцията на европейската прокуратура, засилена интеграция в гражданското право, напредване на досиетата за онлайн продажбите, както и общата политика за леговище. “Приемаме концепцията на президента Макрон европейската прокуратура да проверява освен финансови измами, само че и комплицирани трансгранични случаи на тероризъм”, сподели Захариева.

Българският вицепремиер показа промените досега - въвеждането на гаранции за самостоятелност и безпристрастност на магистратите в Конституцията и в устройствения закон на правосъдната власт, изменението в наказателния развой за ускорение и успеваемост на правораздаването, както и проектите за правосъдна карта, което ще изравни натовареността, а оттова и качеството на актовете. “И ние във Франция продължаваме да работим в тази посока и приготвяме промени на конституцията, с цел да се усъвършенства независимостта на съдиите - сподели министър Белубе. - Искам да ви уверя, че в случай че имате потребност, може да ви окажем експертна помощ и посредством магистратската школа, и посредством Инспектората на правосъдната власт, който е самостоятелен орган към министъра на правораздаването. И при нас има претенции инспекторатът да премине към Висш съдебен съвет.”

Двамата министри разискаха хода на другите досиета в региона на правораздаването, измежду които обменът на данни от снабдители на електронни услуги за битка с киберпрестъпленията и подобряването на работата на Екрис - европейската система за престъпна регистрация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР