Много растения произвеждат цветен прашец (полени), който е възможно да

...
Много растения произвеждат цветен прашец (полени), който е възможно да
Коментари Харесай

Ето защо страдаме от поленови алергии през пролетта

Много растения създават пъстър прашец (полени), който е допустимо да аргументи сълзене на очите, кихане и запушен нос. Тези типични признаци на алергия могат да се появят сезонно или целогодишно. Понякога вдишването на полени провокират неподходящ имунен отговор от страна на организма. Това се случва, защото имунната система се пробва да отбрани тялото от нездравословни сътрудници в околната среда, като вируси и бактерии.

При поленовите алергии имунната система неправилно разпознава безобидния пъстър прашец като рисково вещество. Имунната система стартира да създава химикали, като хистамин, с цел да се бори против полените. Този развой е прочут като алергична реакция, а характерният тип полен, който го предизвиква, е прочут като алерген.

В някои случаи признаците на алергия персистират през цялата година, до момента в който в други случаи недоволствата са налице единствено през избрани интервали от годината. Например, хората, които са чувствителни към брезов прашец, нормално имат по-изразени признаци напролет, когато брезите цъфтят. По същия метод алергичните към амброзия са най-засегнати през ранната есен.

След като бъде развита поленова алергия, е малко евентуално тя да изчезне. Въпреки това, признаците могат да бъдат лекувани с медикаменти и алергенна имунотерапия. Някои промени в метода на живот, като отбягване на излагането на открития алерген, също могат да оказват помощ за облекчение на признаците.

Какви типове поленови алергии съществуват?

Има стотици типове растения, които отделят прашец във въздуха и провокират алергични реакции. Някои постоянно срещани причинители на алергии са:

- Растения от семейство Брезови;

- Дъбове;

- Трева;

- Амброзия.

Брезовият прашец е един от най-често срещаните алергени във въздуха напролет. Докато брезите цъфтят, те отделят дребни зрънца прашец (микроскопични гаметофити, от които се развиват мъжките гамети на семенните растения), които се разпръскват от вятъра. Една бреза може да създаде 5,5 милиона поленови зърна.

Подобно на брезите, дъбовете освобождават прашец във въздуха напролет. Докато дъбовият прашец се смята за леко алергенен спрямо прашеца на други дървета, той остава във въздуха за по-дълги интервали от време. Това може да аргументи тежки алергични реакции при някои хора с поленови алергии.

Тревата е главният отключващ фактор за поленови алергии през пролетните и летните месеци. Съществуват доста типове трева, само че единствено някои от тях, като многогодишната ръж (пасищен райграс), бермудската трева и синята трева, могат да провокират алергии.

Амброзията е тревисто растение, което е една от главните аргументи за алергия, провокирана от полени, в международен мащаб. Едно растение може да създаде близо 1 милиард зрънца прашец. Най-активна е през ранните есенни месеци. В взаимозависимост от местоположението обаче, амброзията може да стартира да популяризира прашеца си още през август и да продължи през ноември. Пренасяният от вятъра прашец може да измине стотици благи и да оцелее през мека зима.

Какви са признаците на поленова алергия?

Симптомите на поленова алергия най-често включват:

- Запушване на носа;

- Налягане в синусите, което може да аргументи болежка в лицето;

- Хрема;

- Сърбеж и сълзене на очите;

- Възпалено гърло;

- Кашлица;

- Подута, синкава кожа под очите;

- Намалено чувство за усет или обоняние;

- Повишени астматични реакции.

Какви са аргументите за поленова алергия?

Алергиите към полени пораждат, когато имунната система неправилно разпознава полените като рискови за организма субстанции. Не е изцяло ясно обаче какво предизвиква всеки тип алергия, в това число алергията към пъстър прашец. Експертите считат, че е допустимо гените да играят роля, написа Puls.bg.

Как се диагностицира поленова алергия?

Обикновено поленовата алергия се диагностицира от алерголог посредством тест за алергия, с цел да удостовери диагнозата. Диагностицирането за съществуване на алергия нормално включва следните стъпки:

- Снемане на анамнеза (медицинска история и симптоми) на пациента – в това число, по кое време са почнали признаците, какъв брой дълго са траяли и дали постоянно участват или се усъвършенстват или утежняват в избрани интервали от годината;

- След това се прави кожен тест, с цел да бъде избран характерният алерген, който предизвиква недоволствата. По време на процедурата се убождат разнообразни сектори от кожата и се слага малко количество разнообразни типове алергени. Когато пациентът е алергичен към някое от веществата, той развива по кожата зачервяване, отичане и сърбеж на мястото на убождането в границите на 15 до 20 минути;

- Изследването за алергия може да бъде осъществено и посредством кръвен тест.

Какво е лекуването при поленова алергия?

Предлагат се няколко медикаменти за алергия без рецепта:

- Антихистамини, като цетиризин или дифенхидрамин;

- Деконгестанти, като псевдоефедрин; или оксиметазолин;

- Лекарства, които комбинират антихистамин и деконгестант, като лоратадин/псевдоефедрин и фексофенадин/псевдоефедрин.

Съществува форма на имунотерапия под формата на вксини. Инжекции с алергена се слагат на серии, като количеството алерген в инжекцията последователно се усилва с времето. Тези инжекции трансформират реакцията на имунната система към алергена, като оказват помощ за понижаване на тежестта на алергичните реакции. Тяхното слагане води до облекчение на признаците 1 година след започване на лечението. Лечението може да продължи общо 3 до 5 години. Алергенната имунотерапия не се предлага за деца под 5 години.Източник: Агенция " Фокус "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР