Много преди феновете на Приятели“ да напълнят салоните, за да

...
Много преди феновете на Приятели“ да напълнят салоните, за да
Коментари Харесай

Защо много възрастни жени боядисват косите си сини

Много преди почитателите на „ Приятели “ да изпълнят салоните, с цел да си създадат прическата на Рейчъл, Джийн Харлоу разпространява друга една фризура, която завладя обществото: толкоз руса коса, че чак бяла. Появата й във филми като „ Hell’s Angels “ (1930) и „ Platinum Blonde “ (1931) въодушевяват доста дами също да се изрусят.

 Jean Harlow by George Hurrell 1933

Джийн Харлоу

Фризьорите по това време употребяват водород и амоняк, с цел да изсветлят косите до бледожълто, само че тайната за постигането на сребристия искра е наследник химичен разтвор, наименуван „ синьо измиване “. Това не е някаква скандална концепция, защото хората към този момент изсветляват бялото си спално долни дрехи със сини сътрудници. Почти неотложно козметици и публицисти стартират да предлагат синята боя на по-възрастни дами като метод да върнат блясъка на сивата или жълтеникаво-бяла коса. Но макар че работи добре, когато е направена вярно, несполучливото й използване може да остави косата да наподобява от леко синкава до мощно лилава.

И това се случва често… не всеки път инцидентно.

„ Някои дами, откакто виждат лавандуловият резултат, вземат решение, че той усилва, а не намалява позицията им в скалата на хубостта, стартират да
Всичко за Вашата сватба
си го ползват съзнателно “, написа колумнист в The Baltimore Sun през 1939 година „ В този съответен миг наподобява, дамите са на ръба да не помнят първичното предопределение на синьото измиване и стартират да го употребяват единствено по себе си. “

Но колоритната прическа може би към този момент щеше да е изгубила мощ, в случай че на Холивуд му беше писнало от нея – само че Харлоу надалеч не беше последната от русите бомби. Мерилин Монро, несъмнено, оказва помощ за въвеждането на модата през 60-те години на предишния век с немалка помощ от рекламите на боите за коса Clairol със слоган „ Блондинките се забавляват повече “. Така синята коса не престава да се предлага на пазара на по-възрастните дами като метод за по-грациозно стареене.

„ Ако имате сива коса и ви харесва, за какво да не я драматизирате малко? Използвайте синьо изплакване “, написа Едит Торнтън Маклауд в публикация от 1953 година за нейната колонка в Beauty After Forty. „ Можете да постигнете резултата на мек наследник облак или можете да извършите цвета бездънен и трагичен и по-късно да съобразите аксесоарите си с него. “

През 70-те години на предишния век
Всичко за Вашата сватба
се появява фразата „ Синекосата бригада “ („ Blue Rinse Brigade “), с която се назовават всевъзможни групи възрастни дами. В английската политика съответно се употребява за обозначаване на заможни по-възрастни дами, които вземат участие в политиката от страната на консерваторите, както и по-възрастните гласоподавателки, които ги поддържат.

Въпреки че синята коса може да не е толкоз известна измежду по-възрастните дами, колкото е била преди няколко десетилетия, модата не е изчезнала. Синята щафета на Джийн Харлоу е предадена на Лейди Гага, няколко от сестрите Кардашиян, а също и на… Бенямин Нетаняху, министър председателят на Израел.

 Bulgarian leeks

Леха с праз

Боядисването на косите има дълга история в действителност.

Диодор Сицилийски, гръцки историк, разказва в детайли по какъв начин келтските хора боядисват косите си руси: „ Вънпният им тип е ужасяващ… Те са доста високи на растеж, с изпъкнали мускули под чиста бяла кожа. Косите им са руси, само че не естествено: изрусяват го и до ден сегашен изкуствено, мият ги във вар и го сресват обратно от челата си. Приличат на дървесни демони, косите им са гъсти и рошави като конска грива. Някои са безпрепятствено обръснати, а други – изключително тези с висок
Всичко за Вашата сватба
сан – са с обръснати бузи, само че с мустаци, които покриват цялата уста… “.

Боядисването на косата е антично изкуство, което включва разнообразни химични съединения, в древността най-вече получавани от растения. Някои от най-известните са къна (Lawsonia inermis), индиго, касия, сена, куркума и амла. Други включват катам (buxus dioica), черупки от черен орех, алена охра и… праз.

В книгата от 1661 година „ Осемнадесет книги за тайните на изкуството и природата “ („ Eighteen Books of the Secrets of Art & Nature “) са обяснени разнообразни способи за оцветяване на косата в черно, златно, зелено, алено, жълто и бяло. Развитието на синтетичните бои за коса пък може да се наблюдава до откриването през 1860 година на реактивността на пара-фенилендиамин (PPD) с въздух. Юджийн Шулер, създателят на L’Oréal, е приет като основателят на първата синтетична багра за коса през 1907 година През 1947 година немската козметична компания Schwarzkopf пуска първия оцветяващ артикул за вкъщи, „ Poly Color “. Боядисването на косата в този момент е промишленост за милиарди долари, която включва потреблението както на растителни, по този начин и на синтетични бои.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg