Много от шофьорите плащат глобите си за нарушения на пътя.

...
Много от шофьорите плащат глобите си за нарушения на пътя.
Коментари Харесай

Щом търсят глобите и на границата, е добре - дори и за тези, които се оплакват

Много от водачите заплащат санкциите си за нарушавания на пътя. Но има над половин милион невръчени фиша за скорост за 2022 година Полицията не може да откри нарушителите, с цел да платят. А когато го направи, надигат писък, че им нарушават правата.

Този уикенд жители се възмутиха, че чакат прекалено много на опашка, с цел да излязат от страната към Сърбия. Проверявали персонални документи, правили информации за неплатени санкции и уведомявали хората, че дължат пари.

Сигурно е имало закъснение. Но същите, които недоволстват против тази процедура, сигурно са ставали очевидци на рисково шофиране, без да създадат нищо, с цел да го спрат. Или най-малко да алармират в Министерство на вътрешните работи. И даже оправдават нарушителите. Ето в този момент безразличието на българина към това, което се случва към него, му се връща. Да, обезверена мярка е да те ревизират на границата за неплатени санкции. Но хората да насочат гнева си към тези, които нарушават разпоредбите и не заплащат.

От години се въртим в обаян кръг. Законът за административните нарушавания и санкции е изработен по този начин, че бюрокрацията е ужасяваща даже за връчване на санкция на пътя. Стотици милиони са несъбраните пари от нарушителите. Останали безнаказани, те не престават да газят разпоредбите, да убиват и да оставят хиляди инвалиди. А от време на време и да умират сами.

Плащането на санкциите работи възпитателно. Трябва да е ясно, че без сполучлив механизъм ще се предизвиква безотговорното шофиране. И това е рисково и за хората, които в този момент се оплакват. Утре може някой, който си мисли, че всичко му е разрешено, да връхлети с колата си върху тях или техни близки.

Затова са значими инспекциите за невръчени и неплатени санкции. Могат да се вършат освен на границата, само че и на пътя. Да се употребяват всевъзможни осведомителни масиви, с цел да се намират нарушителите. Много от тези ограничения бяха предлагани и отхвърляни от Народното събрание, съдът ги обявяваше за противоконституционни, само че се оказва, че законът е прекомерно либерален, щом не се съблюдава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР