Много от нас са склонни да отхвърлят кошмарите си като

...
Много от нас са склонни да отхвърлят кошмарите си като
Коментари Харесай

Честите кошмари – симптоми за нарушения в психичното здраве

Много от нас са склонни да отхвърлят кошмарите си като нещо, което не може да се изясни и заради тази причина не би трябвало да му се обръща внимание.

Все отново, в случай че постоянно спите неспокойно, това може да е сигнален знак за по-сериозни проблеми, свързани с душeвността, съгласно ново изследване на психолози от Университета в Турку, Финландия. Техните открития демонстрират, че кошмарите би трябвало да се преглеждат като ранно предизвестие за нарушавания на психологичното здраве.

Рискът не е доста огромен. Повечето страдащи от кошмари не стават самоубийци, само че посланието би трябвало да е ясно – честите кошмари би трябвало да се одобряват съществено и да се потърси помощ против тях, споделя създателят на проучването Нилс Сандман.

Констатациите от изследването са направени посредством анализиране на всички финландски изследвания на психологичното здраве на популацията, провеждани през пет години в интервала 1972 година – 2012 година.

Обработването на данните било извънредно мъчно и е направено няколко пъти, защото в проучванията били включени ветерани от Втората международна война, което можело да повлияе на крайните резултати. Учените разкрили, че участвалите във войните имат доста повече кошмари от останалите хора, макар че те не им се отразяват по този начин зле, както на останалите страдащи от неприятни сънища.

 Сънища

В последна сметка учените съумели да заключат, че интензитетът на кошмарите е директно обвързван с нарастването на риска от самоубийство. Определени в проучването като интензивни сънища с негативен прочувствен звук, честите кошмари водят и до мощни душевни разстройства и даже до утежняване на физическото здравословно положение.

Проучването разкрило и нещо необичайно. Рискът от самоубийство, повишен от кошмарите, се разграничава при двата пола. Жените имат по-често сходни неприятни сънища, само че мъжете, страдащи от разтревожен сън, са доста по-застрашени от самоубийство.

Макар че има още доста аргументи за суицидно държание, кошмарите са един от главните рискови фактори за това. Хората, които постоянно страдат от тях, безусловно би трябвало да се погрижат за психическото си здраве, споделя Сандман.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР