Много от млекопроизводителите буквално са на ръба на оцеляването. Заради

...
Много от млекопроизводителите буквално са на ръба на оцеляването. Заради
Коментари Харесай

С колко ще поскъпне киселото мляко заради цената на тока

Много от млекопроизводителите безусловно са на ръба на оцеляването. Заради рекордната инфлация и повишението на сметките за електрическата енергия, те са принудени да вдигнат и цената на продукцията си, а оттова това неизбежно се отразява и на крайния консуматор. Сметката за електричество в тази мандра пред която се намираме сега за последните няколко месеца е скочила тройно, сходна е обстановката и при доста други млекопроизводители.

Данаил Николов създава млечни артикули в своята фамилна мандра повече от 5 години. Заради фрапантното нарастване на цената на електрическата енергия обаче е мощно усложнен. " Ние безусловно се чудим по какъв начин да вържем краищата. За тези 6 месеца тока от 1000 - 1200 лв., сега е 3000 - 3200 лв.. Говориха, че ще има обезщетения, два месеца дадоха обезщетения. За този месец няма такива ", съобщи пред Нова телевизия Данаил Николов, млекопроизводител.
свързани новини10254преди 2 часа11692на 25.02.2019
А с нарастването на сметките за ток, Данаил е заставен да вдигне и цената на продукцията си. " Нашето нарастване, постоянно авансово е изядено от инфлацията и от увеличението на другите цени. От лятото насам съм вдигнал 2 пъти с по 10 ст., сиренето с 1 лева Искам да ви кажа, че е незадоволително, само че има някакъв лимит на който можем да подвигаме тея цени, тъй като потребителя също страда от всичко от което и аз се окайвам сега.

Фермерът държи на качеството и за него е неприемливо да направи компромис, макар обстановката. " Не бих споделил, че ще създадем компромис с качеството. По скоро се замисляме да закриваме някакви елементи от производството. Да понижаваме животни, да ограничаваме личен състав ", показва той.

Преди повече от месец Данаил стана известен с видео, в което изсипа вкиснало мляко в централната постройка на електроразпределителното сдружение във Варна, в символ на митинг. Това обаче в този момент му основава спомагателни неприятности. " Ръководството на институцията, където направих своя митинг са пуснали сигнал против мен в прокуратурата, че безусловно съм се държал цинично и че съм отправял вербални закани. Явно те по този начин са го изтълкували. Аз считам, че нито съм бил безсрамен, нито съм заплашвал някого. Просто си споделих болката, по този начин да се каже ", твърди Николов.

В последна сметка, в случай че рецесията с цените на тока продължи фермерът ще бъде заставен да затвори.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР