Много от младите русенци, учещи в чуждестранни университети, ще се

...
Много от младите русенци, учещи в чуждестранни университети, ще се
Коментари Харесай

НАП - Русе: Студентите в чужбина да актуализират здравноосигурителния си статус

Много от младите русенци, учещи в задгранични университети, ще се завърнат през август при близки и другари в родния град. По опитните от тях към този момент знаят какво би трябвало да създадат, с цел да уредят през лятната почивка здравноосигурителния си статус, само че близки на много първокурсници търсят в офиса на Национална агенция за приходите в Русе информация по тематиката.

Студентите, последващи в чужбина постоянно образование, е належащо да показват в офисите на Национална агенция за приходите уверение или служебна записка, подпечатани с влажен щемпел и подписани от служебно лице на съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, би трябвало наложително да съдържа отпечатан текст, че важи без автограф и щемпел.

Документът би трябвало да съдържа имената на студента, интервала, в който той е учил там (само за минали семестри или години, само че не и за идни от образованието му) и дата на издаване. Важно е да бъде посочено, че лицето е постоянен студент, а не например курсист по език или друга образователна форма. Удостоверението или служебната записка би трябвало да са преведени на български език от лицензиран преводач.

Документът се подава в офисите за обслужване на Национална агенция за приходите, с цел да се изчистят отговорностите за месеците, през които студента не е здравноосигурен в България. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощие.

Всяко лице може да ревизира здравноосигурителния си статус в офисите на Национална агенция за приходите, а зад граница е най-лесно за тази цел да се употребява уеб страницата на организацията www.nap.bg или специфичния телефон за съвещания от чужбина на нейния Информационен център с номер +359 2 9859 6801.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР