Много от компаниите, предлагащи хардуерни устройства на пазара, няма да

...
Много от компаниите, предлагащи хардуерни устройства на пазара, няма да
Коментари Харесай

ИТ индустрията падна в лапите на коронавируса

Много от фирмите, предлагащи хардуерни устройства на пазара, няма да могат да осъществят мечтаните размери продажби, започнаха да валят прогнози за слаби доходи

Най-тежко наранени от ковид са азиатските индустриални заводи, които доставят огромните марки с съставни елементи и устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

Както се и очакваше, ИТ промишлеността също падна в лапите на епидемията от ковид. Големите щатски компании задължиха чиновниците си да работят от къщи, онлайн-борсите се чудят по какъв начин да се оправят с неточно държание на някои търговци, а производствата в Азия са мощно затруднени или напряко спрени. Ефектът от замразяването им ще се усети напълно скоро.

Първите удари на епидемията от ковид се усетиха мъчително с отпадането на Световния мобилен конгрес в Барселона и анулацията на обичайна годишна конференция F8 на Фейсбук в Сан Хосе, Съединени американски щати. Ала това бе единствено началото.

В Европа и Съединени американски щати: работа от къщи

Тази заран Фейсбук се причисли към ИКТ фирмите от „ Силициевата котловина ”, които приканиха чиновниците си да работят от къщи. Тя „ затвори ” лондонския си офис. Това стана, откакто чиновник, навестяващ компанията от Сингапур, се оказа инфектиран с ковид, съобщи Ройтерс. Служителят, диагностициран с COVID-19, е посетил лондонския офис в интервала 24-26 февруари, предизвести компанията.

Ден по-рано Фейсбук прикани и чиновниците от Сан Франциско да работят от домовете си. Същият апел бе насочен и от Alphabet, компанията-майка на Гугъл, към нейните чиновници. Apple също прикани служащите си от района на „ Силициевата котловина ” да работят отдалечено и да не посещават офисите.

Подобна е обстановката и при Amazon и Microsoft. Двете компании към този момент са и непосредствено наранени от вируса, откакто се откри, че техни чиновници са инфектирани.

В общия случай напълно дребен брой чиновници не престават да посещават офисите – такива, чиято работа просто няма по какъв начин да бъде вършена по различен метод. Наред с това всички ИТ компании предложиха на своите чиновници да заобикалят пътуванията, в случай че не са „ жизненонеобходими ” за работата им.

Онлайн: е-търговията

Amazon разгласи, че ще работи с локалните управляващи за оправянето с недобросъвестни търговци, които се възползват от световното напрежение и страховете на хората, с цел да продават стоката си. Фирмата е открила огромен брой опити на разнообразни продавачи да надуват цените на продуктите си, поради нарасналото търсене. Освен това около всеобщия боязън от ковид доста търговци се пробват да продават всевъзможни артикули като решение за справяне с епидемията.

Подобни прояви има освен в Amazon. Спекуланти от целия свят във всевъзможни електронни платформи оферират всевъзможни артикули, рекламирайки ги с изказвания, че защищават от болестта.

Производството в Азия

Най-тежко наранени от ковид са азиатските индустриални заводи, които доставят огромните марки с съставни елементи и устройства. След замирането на работата в доста китайски фабрики, както и в Южна Корея, настана застой в ИТ производствата. Много от фабриките затварят.

Особено тежко е ситуацията в индустриалната зона Гуми, която се намира на час път от Даегу – град, който стана „ епицентър ” на болестта с ковид в Южна Корея. Някои от компаниите в тази индустриална зона създават съставни елементи за устройствата на Apple, LG и други огромни марки.
още по тематиката
Големите южнокорейски софтуерни компании като Samsung се пробваха да трансферират производствата си във във Виетнам. От много години южнокорейските софтуерни компании работят интензивно по разширение на наличието си във Виетнам и вярата им е в този момент това изпитание да се отплати.

Инвестициите на Южна Корея във Виетнам непрекъснато нарастват от 2013 година насам. Много от фирмите отвориха свои фабрики там. Все отново техният потенциал е непълен, с цел да покрие производството, което неизбежно значи, че скоро и огромните азиатски марки, и огромните марки в Съединени американски щати ще стартират да усещат недостига на части – камери за смарт телефони, датчици и други

Влошавайки обстановката, пътуванията сред Южна Корея и Виетнам също към този момент са обект на ограничаване. Заради огнищата на ковид в Южна Корея нейните поданици, идващи във Виетнам, ще бъдат посрещани със наложителна 14-дневна карантина. И в случай че за огромна част от висшите мениджъри е допустимо да осъществят своите бизнес-разговори посредством средствата на телекомуникациите, то за продуктовите инженери е значимо да бъдат на място, във фабриките, при машините – което става невероятно в новата конюнктура.

Прогнози за загуби

Всичко това значи, че доста от фирмите, предлагащи на пазара хардуерни устройства, няма да могат да осъществят мечтаните размери продажби. Започват да се появяват прогнози за слаби доходи. Така да вземем за пример Apple към този момент съобщи, че разпространяването на ковид ще докара до това, че компанията няма да може да реализира плануваните доходи за тримесечието, завършващо през март, и потребителите би трябвало да са подготвени за дефицит на iPhone.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР