Много от жителите на японския остров Окинава спокойно доживяват и

...
Много от жителите на японския остров Окинава спокойно доживяват и
Коментари Харесай

Японско вдъхновение: Тайната на дълголетието при японците

Много от жителите на японския остров Окинава умерено доживяват и оттатък 100-ния си рожден ден, като освен това се радват на положително здраве и не са подвластни от медикаменти. Как реализират това? Каква е тайната на дълголетието на японците?

Продължителността на живота при японците е втората най-дълга в света след Монако, възлизаща на. Оказва се, че повода за такова дългоденствие не е една, а цяла композиция от фактори, които ще разгледаме по-долу:

Хранене

Може би главният от всички фактори е здравословното хранене. Менюто на японците се състои най-вече от плодове, зеленчуци и варива, като общото количество дневно на човек не надвишава 1 кг. Дълголетниците не преяждат, в противен случай, те стопират да се хранят, когато са към 80% нахранени, като стават от масата леко гладни.

Това изяснява за какво единствено 3% от японците страдат от затлъстяване. При това те сполучливо заместват сладкишите и десертите със сезонни плодове, а след тях пийват зелен чай.

Японците натъртват на храната, която има повече фибри – вместо бял ориз, употребяват кафяв. Не прекаляват с потреблението на сол, а избират да овкусяват хранат си с кисели храни, като лимон или соев сос. Месото и месните деликатеси са сменени с тофу и соеви артикули, които са добър източник на протеини.

Хората в Япония доста обичат риба, която е част от ежеседмичното им меню и е главен източник на омега-3 мастни киселини. Сред желаните риби са риба звук, скумрия, сьомга, херинга и сардина.

Ако сте се въодушевили от японската диета до толкоз, че да пожелаете да я пробвате вкъщи, разгледайте най-новатаза нужните артикули на понижени цени.

Чувство за цел

За да резервира положително здраве, даже и най-възрастният японец не губи задачата в живота си. Дали това ще е развъждането на градина със зеленчуци, грижата за животни, религията или някакво занимание, което да държи хората ангажирани, всеки човек в Япония – от дребен до огромен – има цел в живота си и я следва. Време за безучастие и безсмислено битие няма.

Умствена гимнастика

В българската народопсихология е залегнала концепцията: „ Аз съм към този момент доста остарял за такива неща “. В Япония такава имитация не съществува, нито има пенсиониране. Японците цялостен живот са умствено дейни и не престават да учат нови умения даже и в преклонна възраст, което поддържа умственото, психическото и физическото им здраве на равнище.

Социализация

Важен фактор в продължителността на живота е да се чувстваш като част от общественост, която се поддържат взаимно. Японците имат огромни фамилии, които постоянно си вървят на посетители и поддържат връзка, с което удовлетворят.

Размишляване върху обществените контакти с хората

Японецът отделя време, с цел да проучва държанието си с хората, с които се среща и да си вземе поучения за бъдещите срещи. Вероятно знаете какъв брой деликатни са те към всеки срещнат и с какво почитание се отнасят към своя събеседник. Всичко това се построява посредством този размисъл върху взаимоотношенията им с останалите хора.

Духовност

Японците са религиозни хора, които предават религията си от потомство на потомство и това подкрепя душевното им здраве.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР