Много от българите хвърлят фасове и мазни хартии където им

...
Много от българите хвърлят фасове и мазни хартии където им
Коментари Харесай

Пет неща, които дразнят германците в България, и още пет, които харесват

Много от българите хвърлят фасове и мазни хартии където им падне, само че пък другояче са топли хора, обитаващи една прелестна страна - това споделят германци за България. Какво още ги нервира, какво им харесва?

Няколко отзиви:

Германците се числят към предпочитаните туристи по българското Черноморие. Какво им харесва и какво не им харесва в България? Без никакви искания за пълнота, тук изброяваме пет минуса и пет плюса - такива, каквито ги разказват немските събеседници (не единствено туристи) в нашата спонтанна анкета.

Пет неща, които германците не харесват
Много българи на плажа хвърлят фасовете си в пясъка. Оставят празни пластмасови чаши, мазни хартии, найлонови пликчета, пръчки от сладолед, капачки от бира и какво ли не още. Толкова ли е мъчно да ги съберат и да ги отнесат до кошчето? Това доста постоянно подлагат на критика германците. В магазините половината хора не носят маски, не те изчакват, а се блъскат към търсения рафт, даже когато има задоволително място. Такова несъгласие може да се чуе изключително в магазини на една огромна немска комерсиална верига, където германците обичат да пазарят. Сходно звучи още едно неодобрение на немските туристи: че част от българите не имат нюх за персонално пространство, че прекомерно съкратяват дистанцията със събеседника и му натрапват физическото си наличие. " Българките възпитават децата си по чудноват метод ", споделя една млада германка, която минава с караваната и фамилията си през България в границите на околсветско странствуване. " Ту им крещят и не разрешават, от време на време даже ги шамаросват, което при нас към този момент е неприемливо, ту пък в идващия момент ги прегръщат и целуват. Това доста обърква детето, което подсъзнателно чака ред и поредност. Не виждам също да приказват с децата, да им четат. " Част от българите като че ли нямат никакъв ентусиазъм да дадат някакъв принос за общото богатство, откриват немски заселници в България. Да излезем да почистим дружно ливадата или да съберем пари, с цел да оправим резервоара за вода, да изберем оня кмет, който няма да краде, да обединим напъните си и да пожелаеме пари за ремонт на улиците и водопровода - всичко това трайно живеещите в България германци не го виждат постоянно към себе си. Макар че през днешния ден ситуацията е в действителност много по-добро от преди.
Така стигаме точно до положителното: какво харесват германците в България?

Пет неща, които германците харесват
Пътуващите повече из страната са във екстаз от естествените хубости и от разнообразието. Един немски алпинист твърди, че в Балкана могат да се открият растения, които от дълго време са изчезнали в Алпите. Рилските езера, Родопите, красивите и небетонирани елементи от Черноморието, Пловдив с историята и неповторимата си атмосфера, София като жив и пулсиращ град - към този напълно къс лист немските туристи прибавят и още доста кътчета и дестинации. Климатът, плодовете, зеленчуците. Предястията, салатите, виното. Чуждестранните туристи са прелестно сюрпризирани от " средиземноморската " същина на България, а доматите, чушките, пъпешите и виното, споделят мнозина наши събеседници, са с изумителен и чужд за тях усет. И всичко това - на релативно ниски цени. Българите в болшинството си са топли и отзивчиви хора, които бързо те заговарят и не те тормозят с официалности или недоверчивост - това прави усещане на множеството германци, които с изненада откриват, че човешкото другарство може да протича доста леко и прелестно. Разбира се, противоположната страна на това качество е скъсяването на дистанцията, за което към този момент стана дума. " Вие българите сте кротки хора ", споделя един добър ценител на Балканите, който има пред очите си кръвопролитията в съседство и междуетническите напрежения в редица балкански страни. В този ключ редица немски туристи са изумени от новината, че Балканът е планина точно в България. " Тук всичко е толкоз миролюбиво ", споделят те. Накрая могат да се изброят още няколко свързани между тях качества, които вършат усещане на задграничните посетители. Българите стискат зъби, борят се и си помагат вътре в фамилията и в приятелския кръг, споделя да вземем за пример упоменатият нагоре Андреас Позур. Българите харесват Европа и са измежду горещите последователи на участието в Европейски Съюз, напомня пък представител на немска политическа фондация. А немски предприемач с отдавнашни настоятелен ползи в България споделя: българите бързо се научават да работят, когато получават положителни пари.
Източник: 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР