Много обичате да си поспивате, нали? Но ако правите това

...
Много обичате да си поспивате, нали? Но ако правите това
Коментари Харесай

Дългият сън ни заплашва с Алцхаймер

Много обичате да си поспивате, нали? Но в случай че вършиме това повече от осем часа в денонощието, рискът да развиете Алцхаймер е двойно по-висок, считат невролози.

Според тях на същия риск са изложени и хората, които се излежават след пробуждане, а и тези, които обичат следобяд да си подремват.

Освен това учените от Университета в Мадрид считат, че в случай че прекарвате дълго време в леглото, това е знак за депресивно положение.

Експертите следили близо 3000 души от двата пола към 65-те години. Анкетирали ги за метода им на живот, здравословното им положение и времето, прекарано в леглото.

Учените следили доброволците в продължение на три години. През които 140 от тях болни от алцхаймер или други форми на малоумие.

Възникването на алцхаймер може да се предотврати посредством дейна умствена активност – решение на кръстословици, извършения с пъзели, логичен задания.

Преди време различен екип учени потвърдиха, че несъразмерния сън може да докара и до развиването на диабет. Следобедната сънливост пък усилва риска поради нарушавания хормонален баланс.

Според най-новото проучване на екип от Униерситета " Кембридж ", безсънието понижава сивото вещество в мозъка. Хората, които страдат от хронични проблеми със съня, имат по-малка компактност на сивото вещество в зоната, обвързвана с вземането на решения.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР