Много обекти в София носят името на Юрий Гагарин, включително

...
Много обекти в София носят името на Юрий Гагарин, включително
Коментари Харесай

Иван Таков: Надявам се и Юрий Гагарин да не стане жертва на политиканска пропаганда

Много обекти в София носят името на Юрий Гагарин, в това число две улици. Искрено се надявам да не падне и той жертва на грубата политиканска агитация, подета от " русофобите " в България в задоволяването на конюнктурните им политически щения. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия – София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Той, заместник-председателят на Софийската организация на партията Иван Пешев и жители сервираха цветя на паметната плоча на Юрий Гагарин в столичното 138 СОУ " Проф. Васил Златарски " по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Таков напомни, че до 1993 година 138 СОУ се споделя " Юрий Гагарин ", само че тогавашната политическа обстановка, която се повтаря и през днешния ден, го сменя с това на проф. Васил Златарски - изтъкнат български историк, един от най-големите и авторитетни откриватели на българската страна през междинните епохи.

„ При подетата в последните седмици акция за именуване и преименуване на разнообразни обекти в София, мисля, че е заслужено да върнем името и на 138 СОУ. Не по конюнктурни аргументи, а с цел да спечелва учебната историческа правдивост “, смята ръководителят на Българска социалистическа партия – София.

Точно преди 61 години на този ден Гагарин излетява на борда на галактическия транспортен съд " Восток-1 " и прави обиколка на Земята. Така става първият човек в историята, полетял в космоса. Този 108-минутен полет поставя началото на пилотираната космонавтика.

През 1961 година Гагарин прави околосветско турне, а България е втората страна от него, която посещава. При идването си у нас той гостува в 138-о учебно заведение, приема да стане негов патрон и посажда смърч в двора му. Това е първото дърво от обособената по-късно " Алея на космонавтите " в учебното заведение. След него там борове собственоръчно засаждат и първият и вторият български космонавт Георги Иванов и Александър Александров, Валентина Терешкова - първата жена, летяла в космоса, космонавтите Николай Рукавишников и Павел Попович. В учебното заведение има и Музей на космонавтиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР