Много ниската безработица е негативно явление и се оказва нездравословна

...
Много ниската безработица е негативно явление и се оказва нездравословна
Коментари Харесай

Виолета Белчева, специалист по трудова заетост и човешки ресурси във Велико Търново: Задава се „глад“ за учители по химия, физика и математика

Много ниската безработица е отрицателно събитие и се оказва нездравословна за трудовия пазар. Това твърди Виолета Белчева, експерт по трудова претовареност и човешки запаси във Велико Търново. Белчева е притежател на частна трудова борса и за 19 години е съветвала персонално над 10 000 индивида от няколко области, а с помощта на нейното ходатайство към 4000 души са намерили работа.

„ При намаляване растежа на безработица към 3% или 4%, значи, че на трудовия пазар са останали единствено дълготрайно безработните, които нямат никаква мотивация да стартират работа, а и нямат никаква подготовка. Тоест, това са хора, които статистически се въртят със статус „ безработни “ най-малко от 10 години “, акцентира Белчева.

Тя споделя, че съгласно специалистите здравословният растеж на безработицата би трябвало да бъде поддържан в границите на 6-6,5%. При тези равнища значи, че е налице един поток от хора, които въпреки всичко имат подготовка и са разполагаем да бъдат употребени от фирмите и работодателите за работа. Сред тях въпреки и краткотрайно без работа, има и квалифицирани фрагменти, експерти, които вземат участие в обмена на работна ръка.

Белчева акцентира, че гладът за квалифицирана работна ръка е дълготраен за последните 7-8 години. „ Абсолютно липсват техническите фрагменти като подготовка. Това обучение стана непредпочитано от младежите, защото е мъчно. Като стартираме от междинното обучение с някогашните техникуми, които приготвят механици шлосери, стругари, електротехникумите, и стигнем до висшето обучение, където имаме отлив от инженерните специалности “, акцентира Белчева.

Експертът по трудова претовареност акцентира още, че дефицитът на химици и физици е голям, както и на технолози в хранителната промишленост, макар, че тя се развива доста във Великотърновска област.

„В района такива фрагменти липсват. За младежите това не е привлекателно за обучение, тъй като е трудоемко, изисква доста време, материята, която би трябвало да се усвои, не е елементарна! “, споделя Белчева. Тя сигнализира, че напълно скоро в учебните заведения ще има „глад“ за учители по химия, физика и математика.

„ Ако погледнем и в образованието като обезпеченост на нужните експерти, първи ще изчезнат и преподавателите по математика. Нямаме готови такива, остарялото потомство се пенсионират, след няколко години ще забележим тази наклонност в образованието – интензивно търсене на преподаватели по физика и преподаватели по химия! “, предвижда още Виолета Белчева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР