Много ни е рано за еврото при тези ниски доходи,

...
Много ни е рано за еврото при тези ниски доходи,
Коментари Харесай

ИТН ще прави своя актуализация на Бюджет 2021

Много ни е рано за еврото при тези ниски приходи, счита номинираният за финансов министър Пламен Данаилов

Номинираният от Има Такъв Народ за финансов министър Пламен Данаилов насочи рецензии към импортираната от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година и разгласи, че тя би трябвало да се поправя.

" Актуализацията на бюджета, която внесе в Народно събрание служебния кабинет, не беше съгласувана. В нея има доста пропуски ", сподели Данаилов пред Българска национална телевизия.

Той даде за образец само предлаганото преизчисление на пенсиите. " Това е належащо, само че освен българските пенсионери би трябвало да получават почтени пенсии, а и всички работещи би трябвало да получават почтени заплати. С метода, по който сега е показана актуализация на пенсии, доста мъчно ще се стигне до погашение на цялостния размер на пенсията. Над 400 000 индивида да бъдат оценени в допълнение, с цел да получат едни надбавки до постигане на минималния предел на беднотия. Това е тежък административен развой. Той ще отнеме доста месеци и ще сътвори напражение. Ние ще търсим универсални правила, които да не зависят от доста комплицирани критерии, тъй че да може бързо, ясно и транспарантно хората да знаят какво ще получат ", сподели Данаилов.

Без да дава детайлности, той увери, че Има Такъв Народ към този момент са подготвени с техния модел на преизчисляване на пенсиите и " в доста малко " кабинетът на Има Такъв Народ, в случай че бъде утвърден, ще внесе нова актуализация на бюджета.

За Бюджет 2022 номинираният за финансов министър Пламен Данаилов изясни, че би трябвало да бъде въведено програмно бюджетиране, при което харченето на средства да става по ясни стратегически и междинни цели и транспарантни критерии за тяхното осъществяване. Така можело да се наблюдава какво е реализирано с обществените средства.

По отношение на данъчната политика Данаилов съобщи, че тя ще е ориентирана към хората и бизнеса, на който ще се даде опция да се развива, с цел да заплаща по-големи заплати. Например компаниите, които реинвестират облагата си, ще употребяват данъчни облекчения.

Данаилов се разгласи за опазване на плоския налог при облагането на приходите и компаниите. Според него обаче би трябвало да се вкара и фамилно подоходно облагане.

" Склонни сме да разговоряме и за необлагаем най-малко, само че той би трябвало да бъде добре аргументиран и привързан като % от междинната работна заплата, а не към минималната, тъй като това отива повече в областта на политиката ", сподели кандидатът за поста на финансов министър.

Ще се върви и към фискална децентрализация - част от налозите ще остават в общините против конкрентни ангажиметни, които те би трябвало да изпълнят. " Общините не би трябвало да зависият непрекъснато от централната власт ", сподели Данаилов.

По думите му страната би трябвало да се върне към фискалната политика, която е следвала през последните години. Вероятно това значи бюджетите да се вършат без дефицити - нещо, което оферираше и в началото номинираният за министър председател от Има Такъв Народ Николай Василев. " Ако средствата се ръководят и харчат транспарантно, ще има повече пари и за обществени разноски ", изясни Данаилов.

" Пострадалите от пандемията бизнеси би трябвало да бъдат подкрепени от страната с финансова помощ, а не със заеми с лихви, които би трябвало да връщат ", сподели още Данаилов. Според него страната може да даде капитал на компаниите и да стане " сътрудник, а след това, когато бизнесът се възвърне, да си върне своята благосъстоятелност ".

Мярката 60/40 за опазване на заетостта не била от най-ефективните, само че ще бъде непокътната, " доколкото има потребност да се запазят работни места ". " Ще облекчим обаче грантовите схеми, с цел да може бързо и елементарно да се получават парите ", даде обещание Данаилов.

От думите на бъдещия финансов министър стана ясно, че Има Такъв Народ не поддържа мнението за бързо присъединение към еврозоната. Очакванията на предходното държавно управление на ГЕРБ бе това да стане от началото на 2024 година, откакто през м.г. страната ни влезе в механизма ERM2, прочут като чакалнята на еврозоната.

" Това е огромен и сложен въпрос. Моята позиция е не дали, а по кое време да се одобри еврото. Смятам, че това би трябвало да стане тогава, когато приходите на българите отговорят на средноевропейските. А до 2024 година това ще е много мъчно. Трябва да бъде отворен огромен спор, тъй като има доста подозрения за плюсовете и минусите от приемането на еврото. Този спор би трябвало да бъде иницииран от Българска народна банка и МФ ", сподели кандидатът за финансов министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР