Много неща ще видиш уличката към Стария кавак -другото интересно

...
Много неща ще видиш уличката към Стария кавак -другото интересно
Коментари Харесай

Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)

Много неща ще видиш уличката към „ Стария кавак ” -другото забавно заведение за хранене, фурната на Башиянов, Моникса, бившето кафене на Кункулията. На север е църквата „ Свети Спас ”, „ Архангели Михаил и Гавраил ” и „ Света Параскева ”, пък в далечината виждаш купола на църквата „ Успение Богородично ”.

Сред красивите старинни къщи ще откриеш „ Щаронските ” къщи на бежанците. Ще видиш и нови къщи. Като цяло комбинация от стилове и времена, обградени от цветя и плодни дръвчета. Витае мирис на прясна пържена риба, бадури и сушена скумрия сафрид-чирос.

Продължаваш без отмора измежду безкрайни здания. Откриваш все нови и нови места. Интересни като къщите на Хасон Марков, Ламбринови, къщата на бай Вангел Хайтов, трансформирала се по- късно в ресторант „ Лозарска къща ” на Балкантурист, полузакритата черква „ Свети Тодор ”, против нея впечатляващата къща на Радионови и стигаш до крайния изток и пред теб се изправя оградата на Граничната застава, тогавашният моряшкия пост.
 Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)
 Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)
 Помните ли Несебър преди 60 години? (СНИМКИ)

Църквите са безспир, споделят били 42. А крволичестите улички са подготвени да объркат всеки новопостъпил посетител, който е тръгнал да се разноски из възрожденските улици. Понякога наподобяват повече на пътеки, в сравнение с улици, само че е прелестно когато нашепват мемоари и от време на време страховити истории.

По директните се чува ехото от риболовците. Стъпват тежко с огромния улов – тлъсти връзки скумрия, сафрит, паламуд и какво ли още не обилие от това време. Рибарите са почтени и положителни хора! Трудолюбиви. Смесица от българск и и македонски ще чуеш да приказват. Сякаш многоезична симфония се носи към теб.

Несебър беше тъкмо това през далечната 1958 година със своите 2333 поданици през 1956 година-мил мой спомен,който остана в сърцето ми!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР