Много неща показват, че Китай ще стане първата плочка в

...
Много неща показват, че Китай ще стане първата плочка в
Коментари Харесай

Китай - пред финансова криза?

" Много неща демонстрират, че Китай ще стане първата плочка в доминото на световната финансова система, която ще падне. Трябва да се подготвим за това. И би трябвало да предприемем стъпки, с цел да създадем немската стопанска система по-устойчива на финансови опасности. " Този настойчив зов бе насочен от ръководителя на Института за стопански проучвания (DIW) Михаел Фрацшер от страниците на " Ханделсблат ".

Икономическият растеж на Китай спада

Фрацшер не е първият специалист, който предизвестява предприемачите и политиците в Германия за възходящата заплаха от сериозна финансово-икономическа рецесия в Китай. А ползата на германците към тематиката е изцяло понятен: Китай е вторият най-съществен експортен пазар за Федералната република.

Също в " Ханделсблат " при започване на 2022-а се появи огромна публикация с голям брой оценки на специалисти от разнообразни страни. В нея те изброяват петте съществени риска за китайската стопанска система: рецесия на пазара на недвижимите парцели, спор със Съединени американски щати, непрекъснати локдауни поради ковид, растяща интервенция на страната в бизнеса на високотехнологичните компании, както и намаляване на икономическия приръст, заплашващо стабилността на цялата система.

Сходни заключения за китайския пазар се съдържат и в разбор на Германската външно-търговска централа Germany Trade & Invest (GTAI), оповестен през ноември 2021-а под заглавието " Богатите години в Китай завършиха ".

Но преди Марсел Фрацшер никой в Германия не е предупреждавал толкоз настоятелно за заплахата, обвързвана с Китай - и то освен от застой в конюнктурата, а и от огромна рецесия, която на правилото на доминото да повлече след себе си стопанските системи на някои разрастващи се страни, а по-нататък да прерасне и във всеобща финансова рецесия.

Evergrande е единствено върхът на айсберга

През есента на предходната година интернационалните медии, пишещи за фактическия провал на китайския колос от пазара на недвижимите парцели Evergrande, непрекъснато правеха паралели с банкрута на американската банка " Лемън Брадърс ". А това събитие се счита за начална точка на международната финансово-икономическа рецесия от 2008/2009 година. Само че сравнението бе употребявано тогава от публицистите повече като илюстрация за мащабите на случилото се, в сравнение с като прогноза.

А немският икономист Фрацшер се осмелява да направи таман прогноза. Той обръща внимание на натрупващите се в доста страни с разрастващи се стопански системи финансови и дългови проблеми и предизвестява, че в околните две години това може да докара до световна финансова рецесия, чиято начална точка да се окажe точно Китай.

Фрацшер твърди, че предотвратеният от държавното управление и централната банка колапс на Evergrande е единствено върхът на айсберга. Покрай десетилетния взрив на пазара на недвижимите парцели и огромни вложители, и многочислени китайски семейства са натрупали големи задължения. Същото се отнася и за и редица държавни предприятия

Фалитите на огромни държавни компании в Китай са неизбежни

Засега управляващите в Китай съумяват да удържат ситуацията, в това число с помощта на съществуването на огромни парични запаси, на натиска над банковия бранш и на контрола над придвижването на капиталите, ограничавайки приключването им зад граница.

" Въпреки това в Китай може да настъпи миг, когато огромните проблеми във финансовата система на страната към този момент няма да могат да се прикриват, а ще би трябвало те да се вземат решение. Тогава банкрутът на огромните концерни от пазара на недвижимите парцели, на някои държавни банки, както и закриването на многочислени държавни концерни ще станат неизбежни ", предсказва Фрацшер.

Търговските спорове със Съединени американски щати и Европа могат доста да влошат финансово-икономическите проблеми на Китай. А в случай че се удостовери, че " двете китайски ваксини не пазят по никакъв начин или единствено в дребна степен от Омикрон и другите разновидности на вируса, напълно скоро може още веднъж да се стигне до краткотрайното затваряне на заводи и търговски направления, както напролет на 2020-а ", написа немският специалист. Това пък неизбежно ще докара до нови огромни нарушавания във веригите за доставки на артикули в света. Всички тези проблеми към този момент остават подценени в Германия, счита шефът на Института за стопански проучвания (DIW) Михаел Фрацшер. Затова и смята за собствен дълг да бие паника.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР