Много накратко и опростено: хутите не са племе, а движението

...
Много накратко и опростено: хутите не са племе, а движението
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ: Хутите не са плeме и не са талибани

Много в резюме и опростено: хутите не са племе, а придвижването им се появява от религиозна общественост, която съществува от към 8-ми век - доста преди да има и намек за талибани.

Талибаните също не са племе, нито една общественост. Макар да се появява вследствие на руската инвазия в Афганистан, придвижването е културен и исторически правоприемник на клановете, сражавали се против британците през 19 век. При талибаните религията е сплотяващо звено, само че не водещо, каквото е пущунският шовинизъм.

При хутите религията е от първостепенно значение и тяхното придвижване се бори за повече автономност на заидската шиитска общественост в Северен Йемен и заради това се включва в гражданската война в Йемен, превземайки след това столицата Сана през 2014.

Талибаните и хутите са две разнообразни групи, които се разграничават по голям брой аспекти, в това число географски генезис, религиозни убеждения, политически цели и способи на битка.

Географски генезис и културен подтекст

- Талибаните са придвижване, което поражда в Афганистан при започване на 1990-те години на 20-ти век. Те са най-вече пущуни, една от главните етнически групи в Афганистан.

- Хутите са придвижване от Йемен, зародило в края на 1990-те години. Те са най-вече заиди, една от сектите на шиизма, и имат мощно наличие в северните региони на Йемен.

Религиозни убеждения

- Талибаните са сунитски мюсюлмани, които следват строга интерпретация на исляма, позната като деобандизъм. Тяхната версия на шариата е известна със своите строги правила и санкции.

- Хутите са част от шиитското течение в исляма, съответно заидите, съществуващи в региона от 8-ми век. Заидите имат разнообразни религиозни вярвания и практики в съпоставяне със сунитите и другите шиитски групи като да вземем за пример дванадесетниците в Иран.

Политически цели и способи

- Талибаните се стремят към основаването на ислямска страна в Афганистан, основана на тяхната интерпретация на шариата. Те употребяват разнообразни военни и терористични тактики за реализиране на своите цели и са известни със своето опълчване на западните сили.

- Хутите се стремят към по-голяма автономност и въздействие в Йемен, както и към отбрана на правата и ползите на заидитското малцинство. Тяхната битка включва конфликти със сунитски групи и опълчване на външни интервенции, изключително от Саудитска Арабия.

Международни връзки и поддръжка

- Талибаните са изолирани интернационално, изключително след офанзивите от 11 септември 2001 година и последвалата война в Афганистан. Те обаче имат поддръжка измежду избрани етнически пущунски групи.

- Хутите са подкрепени от Иран, което ги слага в съпротива на Саудитска Арабия и други сунитски страни в района.



Има ли връзка сред талибаните и руската инвазия в Афганистан?

Инвазията, почнала през декември 1979 година, играе основна роля в развиването на политическата и обществената конюнктура в Афганистан, което довежда до появяването на талибаните.

В отговор на руската окупация, се образуват разнообразни афгански въстанически групи, известни като муджахидини, с цел да се борят против руските войски и прокомунистическото афганско държавно управление. Продължителната война спомага за радикализацията на афганското общество и развиването на ислямистки идеологии, които играят значима роля за пробутване на ползи на други страни.

След изтеглянето на Съветския съюз през 1989 година и рухването на комунистическото държавно управление при започване на 1990-те години, в Афганистан настава интервал на революция. Различните муджахидински групи стартират да се борят между тях за власт, което довежда до забележителна политическа и обществена неустойчивост.

Талибаните пораждат като организация в този подтекст на безпорядък и неустойчивост през 1994 година Те се показват като придвижване, което се стреми към възобновяване на реда и използване на строга версия на шариата. Тяхната първична поддръжка идва най-вече от пущунските области на юга и изтока на Афганистан и това не е инцидентно.

Има ли връзка сред талибаните, пущунския шовинизъм и битката с британците в Афганистан през 19 век?

Връзката сред талибаните, пущунския шовинизъм и битките с британците в Афганистан през 19-ти век е по-скоро историческа и културна, в сравнение с директна.

Пущуните са най-голямата етническа група в Афганистан и имат дълга история на самоуправление. Пущунският шовинизъм е мощно затвърден в историята и културата на този район, изключително в битката за предпазване на автономията и съпротивата против външно въздействие.

През 19-ти век Афганистан е сцена на така наречен " Велика игра " сред Британската империя и Руската империя. Пущунските племена играят централна роля в съпротивата против английските опити за надзор върху афганските територии. Тези борби ускоряват пущунския шовинизъм и устойчивостта им към външно въздействие.

Както стана ясно, талибаните се образуват при започване на 1990-те години на 20-ти век, само че те са мощно свързани с пущунската еднаквост и просвета. Много от техните водачи и членове са от пущунски генезис, и те постоянно се базират на пущунския кодекс на достойнството и държание, прочут като " пущунвали ".

Идеологията на талибаните и техния мироглед за опозиция против външно въздействие са отчасти въодушевени от дългата история на Афганистан като място на битка против задгранични завоеватели, в това число британците. Тази историческа памет играе роля в образуването на тяхната еднаквост и политически цели. Някои от главните фигури в придвижването на талибаните идват точно от клановете, сражавали се против английското навлизане.

Всичко изписано в този пост е доста опростено пояснение. Разбирането на посочените разлики е значимо за разбора на политическите и конфликтните динамичности в Централна и Югозападна Азия.

Талибаните, хутите, Хамас се изписват без кавички.

РУСЛАН ТРАД, деятел, блогър и експерт по въпросите, свързани с Близкия изток. Мнeниeто е оповестено във фейсбук, заглавието е на Lupa.bg

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР