„Много, много сме загрижени за опасните действия на Пекин в

...
„Много, много сме загрижени за опасните действия на Пекин в
Коментари Харесай

САЩ: Много сме загрижени за опасните действия на Пекин в Южнокитайско море


„ Много, доста сме загрижени за рисковите дейности на Пекин в Южнокитайско море “.

Това съобщи ръководителят на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати адмирал Джон Акилино. Висшият боен визираше неотдавнашните конфликти сред китайски и филипински лодки към отдалечена плитчина на островите Спратли, съобщи Агенция Франс Прес.

От 90-те години на предишния век насам Китай се пробва да упражнява надзор върху обширна част от югозападната част на Тихия океан. Това докара до напрегнати конфликти с доста съседи, които претендират за разнообразни острови, атоли, рифове и плитчини като свои лични.

През последния месец наоколо до плитчината Втори Томас се случиха два конфликта сред кораби на Китай и Филипините, а китайски кораби обстрелваха с водни оръдия филипински лодки.

И двете страни претендират за права върху региона, който се намира на значим морски кръстопът, богат на запаси, за районната търговия.

Съединени американски щати, които са съдружник на Филипините по контракт, поддържаха страната в отговор на дейностите на Китай.

„ Едностранните дейности на Китай са рискови, противозаконни и дестабилизират района “, сподели Акилино по време на тирада в австралийския град Сидни.

Китай назовава плитчината Томас Втори, риф Рен`ай, и твърди, че тя се намира в границите на по този начин наречената " деветлъчна линия " - обширна зона на китайски надзор, която обгръща съвсем цялото Южнокитайско море.

През 2016 година интернационален арбитражен съд отхвърли китайските исторически искания върху територията като нямащи правно съображение и разкритикува военноморските дейности на Пекин като накърняващи суверенитета на Филипините.

Решението обаче значително беше подценено от Китай и борбите продължиха./БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР