Много любопитно изложение на домакински уреди от 20 век събра

...
Много любопитно изложение на домакински уреди от 20 век събра
Коментари Харесай

БЛИЦ TV: Уникална изложба в София - прахосмукачка на AEG от 20-те години и домакинските уреди на нашите баби!

Много любопитно ревю на домашен уреди от 20 век събра стотици. Пералня с ръчно задвижване, шевна машина, работеща на същия принцип, с опция за оверлог и тегели напред и обратно, чугунена тенджера под налягане, един от първите модели електрически самобръсначки в комплект с апарат за заточване на ножчетата. Това са единствено част от експонатите, които може да видите на изложбата в Националният политехнически музей в столицата.

За родените след 90-те години ще бъде забавно да видят същински телефон с шайба и тегло, равняващо се на това на най-малко 20 айфона. Или ютия, нагрявана с въглени. Както и ръчен миксер или чайник, даващ знак за завиране със свирка като на парен локомотив. Атрактивни от днешна позиция са още грамофоните и примитивните, само че незабравими носители на аудиото за тях – плочите от винил. Все неща, които през днешния ден виждаме единствено в фрагменти от старите кино ленти.

1930 година. Тогава домашната ютия, сешоарът, прахосмукачката, кафемашината и мъжкият комплект за бръснене са били с много по-различна визия и размер. По това време всяко заможно градско семейство е имало ръчен миксер, ръчна пералня Спътник и машина за рязане на юфка, а всеки градски благородник е разполагал с машинка за острене на бръснарски ножчета и джобно фенерче SILА.

В откриващата се галерия в Националният политехнически музей се показват над 50 разнообразни домашни уреда, употребени през първата половина на предишния век – времето на навлизането на електричеството в жилищата и на концепцията за функционално обитаване на дома.

Сред най-интересните експонати са електрическата прахосмукачка Vampyr, произвеждане на AEG от 20-те години, машинката за правене на домакински сладолед, електрическата отоплителна печка, сбирката от разнородни ютии и другите съоръжения, с които дамите и господата преди 70 години са поддържали външния си тип.

Акцентира се върху смяната, настъпила в всекидневието, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този миг, в подтекста на градското жилище. Като илюстративен материал са подбрани достоверни реклами и занимателни текстове от тогавашната преса.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР