Много концесионери и наематели на черноморски плажове искат увеличение на

...
Много концесионери и наематели на черноморски плажове искат увеличение на
Коментари Харесай

По-скъпи чадъри и шезлонги на плажа искат концесионери

Много концесионери и наематели на черноморски плажове желаят нарастване на цените на плажните такъми за идното лято най-малко с 20% с претекста, че има висока инфлация от предходната година до момента, оповестява.

В момента хотелите и курортните комплекси по морето към този момент договарят туристическите пакети за лятото на 2023 година и са обезпокоени от неналичието на изясненост какви ще са цените за прилагане на плажовете, които те включват в своите пакети. По принцип в договорите за концесии и наемане на плажове у нас е посочена оптималната цена, на която компаниите могат да оферират чадъри и шезлонги.

През 2020 година и 2021 година концесионерите и наемателите договориха с министерството на туризма отстъпки от таксите, които заплащат на страната, а против това се задължиха да понижат със съответния % и наемането на чадъри и шезлонги.

Намаленията стигнаха до 50% и на доста плажове през 2020 година и даже през лятото на тази година чадърите и шезлонгите бяха и по 1 лева Това бе направено с цел да се подтиква оставането на повече българи на море у нас, само че първопричината беше пандемията и мощният спад на туристи. Догодина това няма да може да се употребява като претекст, само че защото има таван на цените, доста концесионери и наематели към този момент упорстват за предоговаряне.

“Те желаят, само че взехме решение да създадем обща среща през януари сред тях, хотелиерите и Министерството на финансите, с цел да решим какво да вършим. Тогава ще излязат данните за инфлацията през декември и ще можем да определим какъв брой е тя на годишна база. Проблемът е, че на доста места към този момент е доближат таванът на цените, избран в концесионните контракти и явно ще би трябвало да се индексират. Но самичък няма по какъв начин да го направя ”, сподели пред “24 часа ” министърът на туризма Илин Димитров.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР