Много исках да посетя Виетнам и Камбоджа – две невероятно

...
Много исках да посетя Виетнам и Камбоджа – две невероятно
Коментари Харесай

Ива Дойчинова с невероятен разказ за Виетнам и Камбоджа 

Много желаех да посетя Виетнам и Камбоджа – две необикновено красиви места, всяко със своята прелестна история, обичаи и модерна обаятелност. Това разяснява в предаването " Куфарът на фокус " на Радио " Фокус " с водещ Ася Александрова програмният шеф на Радио " Фокус " и дълготраен радиоводещ Ива Дойчинова.

 По думите й Виетнам няма нищо общо с европейската цивилизация. Виетнам е една бандитско-комунистическа страна, една надълбоко корумпирана страна, в която в действителност съвсем няма никакви правила, също така да работиш, с цел да се изхранваш. " Изключително впечатляващи са неуморни служащи, които работят на най-малко едно-две места, с цел да изкарват пари. Това е извънредно парадоксално поради обстоятелството, че са комунистическа страна към този момент толкоз десетилетия. В столицата на Виетнам има една градска просвета, която е доста впечатляваща – по дребните улички на Ханой можеш да намериш удивителни кафенета, които са направени от фасадите няколко къщи, долепени една до друга, нарисувани с невероятни графити – в действителност поетични графити На тези места можеш да пиеш тяхното кафе с разрушени жълтък и подправки. “

Ива Дойчинова описа още и за неповторимия бирен фестивал, който се организира в Ханой – една голяма стъклена къща, издигната тъкмо в средата на централния площад, чиято фасада е транспарантна и всички гости, които минават оттова са длъжни да пият бира гратис, непрестанно, като на всеки един етаж има друг вид предизвикателство – да танцуват, да се снимат в клип, най-после печелиш и премия.

" Ханой е един извънредно разсънен, еманципиран, жив град на доста усмихнати, доста сладки, незнаещи британски хора, с убийствено придвижване, - показа още тя. - Движението е нечовешко. Аз такова нещо не съм виждала – цялостен безпорядък. Светофарите нямат нищо общо със светлините си, те са изцяло ненужни, както и пешеходните пътеки. Прекъсваш се три пъти, плюеш си в пазвата, няколко пъти излизаш на улица и по-късно се връщаш, тъй като ти остави, че те в никакъв случай, в никакъв случай не стопират, защото това е едно голямо придвижване като рой от " пърпоретки “, измежду които има коли, рейсове, и всеки се бие за правото си да мине пръв. “  

Интересно място за посещаване е Ха Лонг Бей – едно от най-красивите места на света под закрилата на ЮНЕСКО. Името му значи " заливът на падащия змей “ – целият залив е отрупан с голям брой извънредно красиви островръхи острови, хълмчета, зъбери, и някои от островите са дом за плаващите селища на риболовците, които се изхранват от плитките води. Зад цялата хубост на природата обаче стои дивият комунистически капитализъм, който опустошава всичко, което може да се трансформира туристическа атракция и да печели пари, и това неизбежно скапва акваторията – могат да се видят цели островчета от отпадъци, плуващи във водата.

Хой Ан – е вълшебно място в централната част на Виетнам, където живеят доста европейци колониални френски къщи, в това число има и доста българи, описа Ива Дойчинова. " Хой Ан е едно старинно градче, извънредно красиво и поетично, с прелестни плажове и курорти. “ Другото доста туристическо посещаемо място е Ба На Хилс с неговия Златният мост: " Когато Виетнам взема решение да се състезава с Тайланд, близки до комунистическата партия групировки вземат решение да създадат този извънреден комплекс, който по своята чудовищност и гуляй на труфя може да се съпостави единствено с центъра на Скопие, Равадиново и Дисниленд взети дружно. “  

В Сайгон – един извънредно съвременен и актуален град, " Уличката на литературата е дребна, къса, само че извънредно живописна, в абсолютния център на града, и е отдадена на децата. Всички щандове с книги са извънредно ниски, с цел да могат децата да си вземат брошура и дружно с родителите си да седнат да я прочетат. На цялата улица не се пуши, не се пие нищо друго с изключение на кафе и чай, и фактически е едно от най-красивите места за увещание в хубостта на четенето и това, че да си заобиколен от книги в действителност е благополучие, “ показа още усещанията си журналистът.

Камбоджа е свят на контрастите: огромни градове, като град Сием Рийп, от който се потегля към храмовите комплекси, с най-голямата барова улица в Азия; плаващите селища с примитивния метод живот, само че който пък носи романтизъм и уют; най-големият храмов комплекс, в който се усеща спокойствието и тишината.

" Ангкор Ват е една приказка, най-големият настоящ храмов комплекс в света, изработен от кхмерите. Дълго време е бил изгубен – намират го френски откриватели, и безусловно той е откраднат и възвърнат от джунглата – развой, който към момента продължава. Никога не съм виждала нещо  по-мощно въздействащо и красиво, това са стотици хиляди метри барелефи – издълбани в камъка картини, които съставляват цялата история на Кхмерската империя. Изображенията са толкоз прецизни и красиви, все едно са направени от Микеланджело. Там фактически към момента можеш да усетиш духа на същинския будизъм, “ описа Ива Дойчинова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР