Много хора замразяват сезонни плодове, ядки и зеленчуци за зимата.

...
Много хора замразяват сезонни плодове, ядки и зеленчуци за зимата.
Коментари Харесай

Ще сбъркате: Тези храни във фризера стават опасни

Много хора замразяват сезонни плодове, ядки и зеленчуци за зимата. Не всички замразени храни обаче могат да се съхраняват при минусови температури, предизвестява Марийт Мухина, лекар по медицина и диетолог, в изявление за радио Sputnik, представено от БГНЕС.

Във фризера съставът на някои хранителни артикули се трансформира, споделя тя. По-специално, зелените зеленчуци престават да бъдат източник на витамини и антиоксиданти.

" Не се предлага замразяването на билки, подправки и зеленчуци - в този случай се унищожава хлорофилът, губят се витамините и антиоксидантната интензивност на продуктите. Остават единствено влакната ", споделя Мухина.

Замразяването и последващото топене могат да окажат негативно влияние върху хранителната стойност на зеленчуците, които съдържат доста вода - продължава тя. " Не можете да замразявате богати на вода зеленчуци - краставици, домати, тиквички. Определено ще бъдат съвсем отровни след размразяването - те ще изгубят своята издръжливост, усет и разтегливост ", изяснява Мухина.

Протеиновите храни също могат да трансформират свойствата си при негативни температури, счита диетологът.

" Замразяването води до скъсване на белтъчните връзки и денатуриране на белтъка. Не бива да се замразяват млечни артикули, тъй като след размразяването им ще се получи на практика суроватъчен кефир с неприятно качество, с груби суроватъчни линии ", - показва като образец Мухина.

Студът понижава интензивността на полиненаситените мастни киселини, поучава диетологът.

" Полиненаситените мастни киселини в бадемите, фъстъците и лешниците губят своята интензивност при заледяване. Така че сместа от ядки след замразяването няма да е със същото качество ", прецизира Мухина.

Сред продуктите, които не би трябвало да се замразяват, диетологът показва също сиренето и бананите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР