Много хора вярват, че болестта луда крава днес е просто

...
Много хора вярват, че болестта луда крава днес е просто
Коментари Харесай

Болестта Луда Крава - какво трябва да знаем?

Много хора имат вяра, че заболяването луда крава през днешния ден е просто екзотично събитие, а не действителна опасност. Истината е, че тя съществува, въпреки и все по-рядко да чуваме за нея. Повечето страни извършват специфични стратегии, посредством които наблюдават за разпространяването ѝ, тъй като могат да зародят съществени епидемии. Болестта се среща по овцете и по козите, като провокира дегенеративни промени в мозъка.

От Луда Крава най-често боледуват животни, които са по-големи от 2 години. Ако наблюдавате и познавате говедата си задоволително добре, евентуално първо ще забележите смяната в държанието им, провокирана от дегенерацията.

Обикновено те ще станат по-страхливи и изключително нервни, когато при тях влезете вие или различен човек. Те стартират да буйстват, да мучат, да се пазят, да пръхтят. Най-силно признаците им ще усетите, когато ги доите или храните.

Важно е да знаете, че с времето признаците прогресират – те ще стартират да се въртят в кръг, ще страдат от разнообразни парези, придвижванията им ще станат затруднени, ще изпитват уязвимост и трептене. Ще забележите още, че животното не губи апетита си, само че прогресивно отслабва. Наблюдава се още и присъща за болестта походка.

При подозрения за заболяване Луда Крава би трябвало незабавно да сигнализирате виновните институции, както и да потърсите ветеринарен доктор.

Как се предава заболяването Луда Крава?

Според специалисти в региона повода е храненето на говедата с протеини от скотски генезис. Препоръките е това изрично да се заобикаля. У нас страната има специфична стратегия, която следи за заболяването.

Диагнозата се слага главно въз основата на докладваните признаци. Хората също могат да боледуват от Луда Крава - съгласно публични източници – единствено при потреблението на черва като мозък или очи от говеда.

Отговорната институция в България – Агенцията по сигурност на храните (БАБХ), напомня, че тези елементи са рискови, дружно с гръбначния дирек, костния мозък и черепа на животните. Те би трябвало наложително да бъдат изгаряни, тъй като носят сериозен риск от заразяване или от зараза.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР