Много хора, сред които близки, приятели и познати на Боян

...
Много хора, сред които близки, приятели и познати на Боян
Коментари Харесай

Много хора тръгнаха днес по стъпките на Боян Петров към Копитото

Много хора, измежду които близки, другари и познати на Боян Петров се насочиха към Копитото на Витоша в символ на респект към алпиниста, който остана вечно в Хималайте.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЕКСПЕДИЦИИ НА БОЯН ПЕТРОВ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Те вървят по маршрута, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция. Според пристигналите тази самодейност би трябвало да се трансформира в обичайната, както и да има повече мероприятия свързани с емблеми като него, тъй като Боян Петров е образец заслужен за почитание и човек постигнал големи триумфи. Сред поелите по стъпките на алпиниста през днешния ден са и редица български политици.

Жената до Боян Петров: Не желая да сме тъжни, дано остане легенда

Боян Петров преди експедицията - какво е споделил

Интернет за Боян Петров: Върхът

Сборната точка, от която потеглиха хората, е в квартал „ Княжево “.

Боян Петров е академик – зоолог, еколог, спелеолог и планинар, единственият българин, който е изкачил 10 върха с височина над 8 хиляди метра. При това всяко от тези изкачвания е направено без спомагателен О2.

Той изчезна на 3 май на финалния стадий от покоряването на хималайския връх Шиша Пангма.

Последва невиждана в историята на алпинизма избавителна интервенция, в която участваха над 100 души от няколко страни и три хеликоптера. За страдание алпинистът не бе открит и търсенето му бе прекъснато на 16 май.

В прочувствено известие във „ Фейсбук” Радослава Ненова, дамата до Боян Петров, написа: „...Аз постоянно съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе... Може би ми се приказва за това какъв беше смисъла. Всичко стартира от това, че моя мъж изчезна, а аз доста желаех да го намеря. Не съм хабила сила да обмислям дали беше прав или не. Мисля, че геройството въобще не беше в спортното достижение. Геройството пристигна от това, че доста хора надскочиха себе си в тази обстановка, бяха положителни и това им харесваше, страни се сдобряваха... и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв взор немислима акция, водачи извършиха неповторим и уникален полет. Заливаха ме с благи писма и обич. Дори злобарите тръпнеха за вест, с цел да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната избавителна акция в историята на алпинизма...”

Прекратиха издирването на Боян Петров

Няма и диря от Боян Петров над Лагер 3

Дъщерята на Боян Петров с обръщение във "Фейсбук "

Освен, че покорява върхове Боян Петров на два пъти излиза победител от борба с рака. В резултат от лъчетерапията има инсулинозависим диабет вид 1. През 2008 година при катерене в Алпите пада и чупи крайник. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 година пък пропада в ледникова пролука, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 година претърпява злополука с мотор.

След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична рецесия и губи схващане. Успява да се възвърне благодарение на полски алпинисти. Подобна рецесия преодолява и при сполучливото нанагорнище на Нанга Парбат през 2016 година, където авансово инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му оказват помощ бързо да се върне към обикновено положение.

На 23 август 2016 година по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „ Струма “ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна контузия с хематом и е приет в болница във Военномедицинска академия с заплаха за живота.

Само няколко месеца по-късно той възобновява подготвителните си изкачвания. На 16 април написа във „ Фейсбук”.

„ От прозореца ми в Тингри се открива страхотна панорама към колосите Еверест и Чо Ойю, само че първата ми цел е „ джуджето” Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер на следващия ден рано сутринта”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР