Много хора смятат, че първите им спомени са се формирали,

...
Много хора смятат, че първите им спомени са се формирали,
Коментари Харесай

Защо първите спомени често са... измислици

Много хора считат, че първите им мемоари са се формирали, когато са били още на една или две годинки. Но съгласно науката това не е допустимо, защото системите в мозъка, които дават отговор за образуването на цялостни мемоари, към момента не са развити на толкоз ранна възраст.

Затова учените решили да проведат най-голямото проучване на първите детски мемоари при хората. Досега изследванията посочваха, че най-ранните мемоари са от интервала, в който човек е бил на три или три и половина години. Новото изследване целяло да откри до каква степен тези мемоари са същински и до каква степен - плод на въображението.

 Снимка 369955

Изследването е извършено от учени от три британски университета и в хода му било открито, че от интервюираните 6641 души 38,6% настояват, че имат мемоари от двегодишни или даже по-малки, а 893 души споделят, че имат мемоари откогато са на една година или по-малки . Такива изказвания били най-характерни за хората на междинна възраст и по-старите участници.

Анкетираните трябвало да опишат първия си умишлен спомен, за който са сигурни, че е действителен и не се основава на разкази от родственици или на фотоси. След това учените изследвали наличието на описа, езика, природата и детайлите в описанието, с цел да преценяват за какво тези хора настояват, че имат мемоари от възраст, в която съгласно изследванията до момента не е допустимо образуването на такива мемоари.

 Снимка 369956

Учените заключили, че тези нереални мемоари се базират на фрагменти от ранни прекарвания, като престоя в кошарката, връзките в фамилията, възприятието на горест или благополучие. Тези фрагменти, в композиция с към този момент известни на спомнящия си обстоятелства и познания за личното му ранно детство, образуват фиктивен спомен.

Така откъслечните мемоари за избрана страст се допълват от разкази и фотоси, с цел да заблудят индивида, че си спомня същинска обстановка. С времето той се връща неведнъж към този " спомен " и по този начин той се затвърждава в съзнанието му като същински. Повечето от интервюираните не желали да повярват, че спомените им не са действителни.

Според учените, първите същински мемоари се образуват на възраст пет-шест години.

Изследването е оповестено в списание Psychological Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР