Много хора с удоволствие гледат зайци и понякога неопитните стопани

...
Много хора с удоволствие гледат зайци и понякога неопитните стопани
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за бременността при зайците

Много хора на драго сърце гледат зайци и от време на време неопитните стопани се интересуват от въпроса по какъв начин вярно да се грижат за новите си домашни любимци. В реалност, в случай че нямате нужните познания, тогава може да е много мъчно да се ориентирате в морето от информация по тематиката. Не по-малко значимо е и това по какъв начин да разберете, че имате бременна зайкиня, както и по какъв начин да се грижите вярно в този случай за нея.

И по този начин, в случай че женската е бременна и се чака потомството да е малко, тогава може да е много мъчно да забележите това. В реалност това не е комплицирана задача, само че единствено в случай че знаете следните признаци:

- Първото нещо, което може да ви помогне да разберете за бременност при зайците е, че заекът набира тегло. За да претеглите животното е значимо да употребявате доста точни кантари и всеки ден да записвате показанията. През първата седмица покачването на тежестта е 30 г, а през идната - 60 грама. След 2 седмици заекът може съвсем да не качва килограми;

- Ако имате някакви подозрения, тогава може да се обърнете и към близката ветеринарна клиника и да се направи ултразвуково проучване (ехография). Този метод е оптимално прецизен и може да се види бременността даже в първите дни след зачеването;

- Ако ветеринарят има задоволително опит, тогава ще може да дефинира наличната бременност даже с метода на палпацията. Той се състои в това да се опипа доста деликатно региона на корема на заека. Най-добре е да се направи към 2 седмици след хипотетичното зачатие.

Важно е да знаете, че в случай че женската е на възраст над 3 години, тогава тя не може да забременее, защото към този момент е остаряла, с цел да може да износи потомството си.

Колко огромно попълнение се чака?

 Факти за бременността при зайците

Ако към този момент знаете, че зайкинята ви е бременна, тогава би трябвало да сте осведомени с това и какъв брой огромно ще е потомоството. Бременността при зайците трае сред 28-35 дни, само че най-често този интервал е тъкмо 1 месец, като въпреки всичко зависи от породата, броя на дребните зайчета, които се чака и възрастта на женската.

Така да вземем за пример, в случай че заекът ви се отнася към огромните породи зайци, то тогава бременността може да е малко по-продължителна. Интересен е и обстоятелството, че колкото по-голямо се чака да бъде потомството, то толкоз по-бързо е раждането. Ако женската е млада, тогава тя може да носи 4-5 дребни и самата бременност ще е малко по-продължителна, до момента в който при по-опитните е по-малко.

Бременните зайци, сходно и на хората, могат да страдат от токсикоза, като тя може да е слаба или мощна, а главните признаци са:

- Тежко дишане, постоянно и затруднено;

- Често уриниране;

- Тежко и депресивно състояние;

- От устата на заека има миризма сходна на ацетон.

Правилна грижа за бременните зайци

 Грижи за бременна зайкиня

Стопаните би трябвало да имат задоволително познания за това какви са верните грижи за бременната зайкиня. Балансираното и пълноценното хранене на заека е доста значимо през този интервал.

Женските зайци имат потребност от цялостния набор от хранителни субстанции, защото в противоположен случай може да настъпи импровизиран аборт. Количеството на храната би трябвало да се усили в сходство с покачването на тежестта на бременната. Те би трябвало да имат непрекъснат достъп до чиста и свежа вода.

- Включете целината, морковите и краставиците в рациона им, както и профилирана храна за зайци;

- Преди самото раждане, за към 2 или 3 дни, е належащо да се понижи храненето, само че да се дава задоволително вода, както преди;

- След самото раждане е значимо хранителният режим на женската да се връща последователно, а не внезапно, и за към месец заекът ще се възвърне.

Важно е да предложите удобни условия на вашия любим, само че и на бъдещото поколение. Можете да употребявате за задачата кашон от корав картон или дървена кутия. Стените би трябвало да са не доста високи, с цел да може заекът умерено да излиза от вкъщи си.

Сложете на дъното някакво уплътнение, като това изискване е доста значимо, тъй като дребните се раждат голи и без четина и не могат да контролират още температурата на тялото си. Можете да извършите дома на бъдещото поколение и сами, като за задачата ще ви свърши работа всяка една кутия с задоволителна величина - най-малко 10-15 см.

Добре е да знаете приблизителната дата на раждането, защото би трябвало да сте готови, с цел да може при възможни проблеми да помогнете на женската. Като предписание раждането се случва в утринните часове и нормално процесът не е дълъг, само че въпреки всичко има и изключения. Малките зайчета могат да се раждат както с главата напред, по този начин и с лапите. И помнете, че най-важното е да се грижите вярно за бременната женска, тъй като единствено по този начин ще се роди крепко поколение.

Ако желаете пък да си вземете още зайчета, разгледайте тези разгласи за зайци.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР