Много хора по света, включително и руснаци, вече знаеха какво

...
Много хора по света, включително и руснаци, вече знаеха какво
Коментари Харесай

Какво значи демонстрирането на битите терористи за руското общество

Много хора по света, в това число и руснаци, към този момент знаеха какво се е случило с тях. От събота насам видеоклипове, на които се вижда по какъв начин мъжете са измъчвани по време на разпит, се популяризират необятно в обществените медии, което анализаторите назовават явно възмездие за нападението в концертната зала, за което са упрекнати, че са направили предишния петък, при което починаха минимум 139 души и бяха ранени още 180.

На един от най-тревожните видеозаписи се вижда по какъв начин на един от обвинените, разпознат като Саидакрами М. Раджабализода, е отрязана част от ухото и е пъхната в устата му. Снимка, публикувана в интернет, демонстрира батерия, закачена към гениталиите на различен обвинен - Шамсидин Фаридуни, до момента в който е бил арестуван.

Как са почнали да се популяризират видеоклиповете, не стана ясно незабавно, само че те бяха публикувани от националистически, провоенни канали в Telegram, които се считат за близки до съветските служби за сигурност.

Въпреки че най-страховитите клипове не бяха показани по държавната телевизия, жестокото отношение към обвинените беше ясно изразено. А решението на съветските управляващи да го покажат толкоз обществено в съда, по метод, по който съвсем в никакъв случай не са го правили преди, е било замислено като знак на възмездие и предизвестие към евентуалните терористи, считат анализатори.

В най-новата история на Русия по държавната телевизия не са показвани видеоклипове с изтезания, споделя Олга Садовска от Комитета против изтезанията, съветска правозащитна организация. Тя и други анализатори споделят, че явното проявление на изтезания демонстрира и нещо друго - доколко съветското общество се е милитаризирало и толерирало насилието след началото на спора в Украйна.

" Това демонстрира какъв брой надалеч сме стигнали в усвояването на нови способи на водене на война ", споделя Андрей Солдатов, специалист по съветските служби за сигурност.

Международни проучвания демонстрират, че обществото толерира насилието против хора, които счита за най-тежки нарушители, в това число терористи, серийни убийци и причинители на насилствени закононарушения против деца. Въпреки това Олга Садовска съобщи, че показаните по малкия екран видеоклипове са ново равнище за съветската страна. " Държавата и управляващите показват, че насилието е задоволително, че те възстановяват изтезанията на избран индивид ", сподели тя.

Ден преди този момент представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да разяснява въпросите за изтезанията по време на брифинг с кореспонденти. Но някогашният президент Дмитрий Медведев съобщи: " Те бяха хванати. Браво на всички, които ги хванаха.... Трябва ли да бъдат убити? Трябва. И това ще бъде направено. Но по-важно е да убием всички забъркани. Всички. Който е платил, който е съчувствал, който е оказал помощ. Убийте ги всички ", написа той в Telegram.

Адвокатът Иван Павлов споделя, че изтезанията от дълго време се употребяват при каузи за тероризъм и убийства, само че не толкоз очевидно. Той споделя, че когато новините за изтезания изтичат от пандизите, това дава " на хората посланието, че в случай че сте упрекнати в тероризъм, специфичните сили ще ви изтезават. Така че това работи като превантивна мярка. "

Павлов споделя, че неделното правосъдно съвещание е било извънредно с това, че изтезанията са били толкоз безочливо демонстрирани. " Преди го криеха от необятната общност, само че в този момент не го вършат, тъй като обществеността е подготвена за насилието... Заради войната то към този момент не е нещо извънредно неприятно за необятната общност ", сподели той.

Тъй като изтезанията са закононарушение както по силата на интернационалното право, по този начин и в доста страни, юристите нормално се стремят да анулират всички показания, получени при изтезания, защото те са явно недостоверни, сподели Скот Роум, шеф на отдела за световна политика и покровителство в Центъра за жертвите на изтезания.

Според специалиста по съветските спецслужби Андрей Солдатов изтезанията и формалният отговор на тях са алармирали на военните, че бруталното принуждение към този момент е задоволително и се предизвиква. Той счита, че като разгласяват видеозаписите с изтезания, управляващите " изпращат сигнал за заплашване на всички, които не са на страната на Кремъл, и доста успокоителен сигнал към военните и службите за сигурност, че сме на една вълна ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР