Много хора пият охладени напитки в горещините, но има и

...
Много хора пият охладени напитки в горещините, но има и
Коментари Харесай

Учени казаха дали топлите напитки могат да ви спасят от жегата

Много хора пият охладени питиета в горещините, само че има и такива, които пият парещ чай, написа.
Прочетете още
Лятото на 2023 година е един от най-горещите сходни сезони през последните години. Когато температурата на въздуха стане отвратително висока, доста хора се пробват да избягат от жегата благодарение на охладени питиета. В същото време в някои азиатски страни локалните поданици пият парещ чай без значение от сезона. Например в обичайна китайска медицина се счита, че някои типове чай могат да ви предпазят от топлота. Колко правилно е това, написа Live Science.

Според Питър Макнотън от Кралския лицей в Лондон, горещите питиета в действителност могат да оказват помощ на човешкото тяло да се охлади. Въпреки че наподобява изцяло нелогично, само че такива питиета способстват за намаление на телесната температура.

„ Разбира се, в случай че напитката е с температура, по-висока от телесната, тя в началото става още по-гореща. Но хората, като топлокръвни същества, се приспособяват да поддържат непрекъсната телесна температура. Горещите питиета задействат рецептор в нашите нерви, наименуван TRPV1, което споделя на тялото ни, че би трябвало да се охлади. Така хората стартират да се потят ", споделя Макнотън.

Според учения отделянето на пот оказва помощ на човек да оцелее даже при най-високите температури. Ако наоколо духа слаб вятър или сте покрай вентилатор, тогава тази пот ще се отстрани и тялото ще понесе по-лесно жегата. Ако влажността в стаята или на улицата е прекомерно висока, тогава отделянето на пот не способства толкоз добре за намаление на телесната температура.

Според проучвания горещите питиета оказват помощ на хората да се охладят най-малко за известно време. В същото време, в случай че има висока мокрота или в случай че човек би трябвало да носи доста облекла в жегата, тогава студените питиета към момента ще бъдат по-ефективни в този случай.

Според Макнотън горещите питиета поддържат задоволително течност в тялото, с цел да може човек да се поти. При естествени условия тялото може бързо да компенсира парещ чай или леден коктейл, само че не може да компенсира неналичието на течности. Във всеки случай би трябвало да приемате задоволително количество течности.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР