Много хора отказват да се имунизират срещу COVID-19, тъй като

...
Много хора отказват да се имунизират срещу COVID-19, тъй като
Коментари Харесай

Какви биха могли да бъдат дълготрайните последствия от ваксините срещу коронавируса?

Много хора отхвърлят да се ваксинират против COVID-19, защото се опасяват от вероятни дълготрайни последици от имунизациите. Но има ли въобще такива странични резултати?

Ето какво демонстрира инспекцията на обстоятелствата на Deutsche Welle.

Какви биха могли да бъдат дълготрайните последици от имунизациите против ковид?

Хора по целия свят си задават този въпрос, четейки да вземем за пример информации за имунизацията против птичи грип, за която някои настояват, че била предизвиквала такива странични резултати. Но до каква степен оправдани са опасенията? Ето какво споделят обстоятелствата.

Имунни реакции, странични резултати и дълготрайни последици

Имунните реакции настъпват по предписание директно след имунизацията и могат да се задържат в продължение на няколко дни. В случая с имунизациите против COVID-19 това могат да бъдат болки към мястото на убождането, главоболие или нараснала температура. Тези реакции на тялото демонстрират, че имунната система се опълчва.

Страничните резултати съставляват един тип по-силни имунни реакции. Те са " нежелана реакция на тялото по отношение на имунизацията, която се появява като допълнение към естествените имунни реакции ", изяснява проф. Кристиане Фалк, председателка на Германското сдружение по имунология.

Тези реакции са по-тежки от нормалните имунни реакции и в краен случай могат да доведат до вреди, които да се отразят на тялото в дълготраен проект. При имунизациите против ковид до момента са открити две доста редки реакции от този вид - тромбози и миокардит.

Трайните последици няма по какъв начин да бъдат обсъждани настрана от страничните резултати. Това са резултати, които едвам с течение на времето могат да бъдат свързани с имунизацията.

Един образец: в случай че някое трайно следствие бъде открито при един човек от 1 милион души, връзката с имунизацията може да бъде направена чак когато доста милиони хора към този момент са ваксинирани.

Предимството при имунизациите против COVID-19 е, че до момента по света са сложени над 6,8 милиарда дози. А това значи, че редките странични резултати могат да бъдат открити бързо.

" Понеже към този момент доста хора са ваксинирани и при огромна част от тях препаратите са сложени още преди месеци, можем занапред да сме наясно с вероятните странични резултати ", споделя имунологът проф. Райнхолд Фьорстер от Института " Паул Ерлих ".

Какво се знае за тромбозите, провокирани от AstraZeneca?

Става дума за необичаен непряк резултат, който е бил открит едвам след по-масовото приложение на препарата на AstraZeneca, изяснява Фьорстер. Сред случаите има и тежки - съсиреци на разнообразни или на необикновени места, да вземем за пример в мозъка.

По данни на австралийските здравни управляващи тромбози се появяват в най-лошия случай при 4 до 6 индивида от 1 милион имунизирани с AstraZeneca. Германската централа за здравна култура установи, че тези странични резултати се демонстрират най-вече при хора под 60 години. Затова в Германия не се предлага слагането на този препарат на хора под 60 години.

Колко време минава до разграждането на препарата?

Одобрените в Европейски Съюз ваксини са два типа: mRNA-препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna и векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson&Johnson. " И за двата типа важи, че минават единствено няколко дни или седмици, до момента в който имунизацията бъде изцяло разградена ", изяснява имуноложката Кристиане Фалк.

Има ли късно разкрити странични резултати при други ваксини?

При имунизацията против свински грип с имунизацията Pandemrix един от редките странични резултати се демонстрира едвам след години: нарколепсията, един тип сънна болест.

Първоначално са имунизирани относително малцина хора, заради което страничните резултати са свързани с имунизациите чак месеци по-късно, откакто ваксинираните стават повече.

Какви са известните до момента странични резултати при имунизациите против COVID-19?

Известните досега странични резултати, които до момента се срещат извънредно рядко, са да вземем за пример миокардит и перикардит. Но и в двата случая недвусмислената връзка с имунизацията към момента не е потвърдена. Сред другите типове странични реакции са тромбозите, синдромът на Гилен-Баре, както и тромбоцитопения или имунна тромбоцитопения.

Като цяло водещите имунолози в Германия изключват вероятността от проявяващи се години по-късно странични резултати от имунизациите против ковид, защото тялото реагира непосредствено след имунизацията или най-късно в границите на идващите няколко седмици. Освен това имунизацията се разгражда относително бързо в тялото и по тази причина не може да провокира по-късно проявяващи се реакции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР