Много хора от цял свят се качват в природен парк

...
Много хора от цял свят се качват в природен парк
Коментари Харесай

Неуморните от Раковски покориха планината на боговете

Много хора от целия свят се качват в естествен парк Олимп в Гърция и вършат опит да изкачат първенеца й връх Митикас. Втори на Балканите след връх Мусала, Митикас се извисява страховито със скалните си зъбери, съвсем непристъпните улеи, взели живота на значително авантюристи и смазващата денивелация, от към 2000 м.н.в. при изходната точка Приония.
2917м.н.в - това са метрите възходяща денивелация от морето, към град Литохоро, до митичния връх, над който легендите гласят, че Зевс не допускал всеки. В 7.30 часа групата на кмета на Раковски Павел Гуджеров от 10 индивида, измежду които заместникът му Йовко Романов, ръководителят на Общински съвет Георги Лесов, кметът на Шишманци Костадин Иванов и общинският консултант Рангел Матански поема по стръмната пътеката към връх Митикас. Ръководстовото на похода взема решение да подходи към хижа Refuge A. до връх Скала - 2866 м. и оттова по хребета да изкачи Митикас. 
Добре обрисувана възходяща пътека води смелчаците на скалистия борд преди Скала. Оттук се открива чудна панорама към хижата, долината, близките върхове на митичната планина Олимп. На връх Скала се изкачват малко на брой. Гледката още веднъж е невероятна, само че тук те схващат и какъв брой рисково е продължението към Митикас. В 15.00  часа единствено трима от най-упоритите българи подхващат извънредно рискованото нанагорнище и стъпват на върха на боговете Митикас, който едвам побира смелчаците. 
Висока степен на компликация с денивелация от близо 3000 метра, без специфична екипировка и съоръжение задачата е извънредно тестване на духа и тялото и изисква огромна централизация на всички сетива. Екстремността и риска са непрекъснатите им спътници по пътя към боговете.
Малцината авантюристи съумяват да се доберат до заветната цел първенеца на Олимп. А който е покорил Олимп, значи е на педя от боговете, майтапят се планинарите.
Следва още по-трудното втурване по противоположния път към базовия лагер на 1000 м.н.в. Силите са на лимита на опциите, а компликацията се усилва с настъпването на нощта. В 11 вечерта след 16 часов преход, 5 часа от които при нощни условия и рухване на температурата в планината, за "неуморните " от Раковски, както сами постоянно се назовават, олимпийското предизвикателство завършва с триумф.
Имената на първенците на Раковски покорилите върха са записани в почетната книга, съхранявана на Митикас. Дали е било мъчно? "Не питайте за цената на фантазията "- дадоха отговор те.
"Гледките ни инжектираха адреналин в кръвта и съвсем като на сън се понесохме нагоре, изключвайки от съзнанието умората и болките. Такива моменти карат човек да се усеща жив ", показа кметът на Раковски. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР