Много хора обичат да украсяват дома си с различни стайни

...
Много хора обичат да украсяват дома си с различни стайни
Коментари Харесай

Защо котката напада саксиите

Много хора обичат да украсяват дома си с разнообразни стайни растения в стилни саксии. Обаче нормално при притежателите на котки цветята не " живеят " дълго време.

Котките, като предписание, бързат да се отърват от тях по най-непретенциозния метод - просто ги бутат. Особено, в случай че решите да подредите цветна градина на перваза на прозореца.

Други котки пък обичат да ровят в саксиите, трети просто си хапват зелените растения. Като цяло, рядко се среща котка, която да не демонстрира никакъв " интерес " към саксиите с цветя в дома и в последна сметка да не ги съсипе. На какво се дължи това държание на котките?

Защо котките събарят саксиите?

Експертите считат, че преди всичко си коства да се " упрекна " баналното любознание. Котките обичат да си играят с разнообразни предмети, тъй че ги привеждат в придвижване по най-лесния метод. След вярното образование домашният любим би трябвало да спре да си играе с растенията. Но пък котка и образование... Всички знаем какъв брой са своенравни.

Втората причина котките да атакуват саксиите е по-сериозна. Навярно сте забелязали, че домашните котки могат да се любуват на гледките от прозореца с часове, защото това е единственият им късмет да се допрян до природата. Ако избран предмет им попречи да седнат комфортно на перваза на прозореца, тогава котката просто ще го бутне. Затова си коства да изберете по-безопасно място за цветята си, което не е " благосъстоятелност " на животното.

Защо котките ядат цветя?

Котката може да яде цветя по доста аргументи, в това число:

- липса на избрани хранителни субстанции (напр. витамини, фибри)

- котешки болести (напр. гастрит)

- котката скучае

- стрес при котката

 Котка

Котките могат да гризат листа, с цел да привлекат вниманието на притежателя или да облекчат напрежението. Ако на домашния любим се обръща прекомерно малко внимание или неотдавна е претърпял пренасяне, тогава това държание е изцяло обикновено. Опитайте се да бъдете с него, с цел да върнете местоположението и възприятието за сигурност.

Първо изключете заболявания и хранителни несъответствия, по-късно оценете качеството на живот на животното, елиминирайте напрежението и скуката. Като начало се уверете, че вашата котка не яде стайни цветя, тъй като в диетата и липсват витамини или се пробва да се отърве от космите в стомаха си, които постоянно гълтам при олизване.

За да извършите това, свържете се с вашия ветеринарен доктор за съвет. Той ще прегледа животното и при нужда ще вземе нужните проучвания. Ако здравето на животното е в ред, то би трябвало да бъде трансферирано на уравновесена диета, богата на всички нужни хранителни субстанции.

Яденето на почвата от саксиите не постоянно е обвързвано с липса на хранителни субстанции. Понякога това се изяснява с пикацизъм - психическо заболяване, което поражда на фона на психологично разстройство и нервозен потрес. Яденето на неядливи предмети може да докара до гибел на котка, тъй че тази обстановка би трябвало да се разиска с ветеринарен доктор. Най-често от пикацизъм страдат животни, взети на улицата. При тях котешкото разстройство се изяснява с дълго недояждане и претърпян боязън.

Също по този начин се уверете, че растенията, които котката ви гризе, са безвредни: доста растения са отровни за котки и други домашни любимци. Ако забележите признаци на отравяне при котката: повръщане, отичане, гадене, диария, безпокойствие, неотложно се свържете с вашия ветеринарен доктор.

Защо котките обичат да лежат в саксиите и да ровят почвата?

Всички знаем за нездравословната обич на котките към картонените кутии. Ако в къщата има котка, тогава преди да изхвърлите кутия, би трябвало да ревизирате съществуването на котката в нея. А какво да кажем за котките, чиито безотговорни притежатели не купуват кутии? Точно по този начин, качват се и ровят в саксиите.

Защо го вършат:

- Ямките, които котките изкопават в почвата на саксията, бързо се запълват с тялото на доволните животинки. В такава ниша им е топло и умерено, защото съвършено управлява околната среда.

- Плътната зеленина и високата саксия разрешават също на котката да се оправи със напрежението.

- Саксиите са топли. Котките обичат топлината, а саксиите за цветя са просто съвършени, без значение от сезона, през лятото цветята стоят на слънце, през зимата перваза на прозореца се отоплява от радиатори.

 Котките обичат саксиите

- Понякога котките просто скучаят, а от саксията може да гледат улицата

- В същото време процесът на качване в саксията може да забавлява вашия домакински любим. Трябва да се изкачи, да подуши, да ухапе растението и саксията, да изхвърли част от земята. Това за котката е премеждие.

- Кактусите могат да се употребяват като гребен.

Така че, в случай че непрекъснато имате котка в саксиите си, просто поставете обособена саксия на перваза на прозореца за котката. Това ще бъде нейното непретенциозно леговище, място за наблюдаване и място за релакс.

Защо котките вървят до тоалетна в саксиите?

Котката може да схване саксията като кутия за котешка тоалетна. Проблемът може да е в неправилното образование на котката, в нейната кутия за тоалетна или животното да е болно. Това държание може да се изясни с:

- рядко разчистване на котешката тоалетна;

- неприятна миризма на пълнителя за котешка тоалетна;

- дребна възраст (котето е кърмено и към момента не е привикнало с тоалетната);

- неуместно място (твърде шумно и намерено място) или конструкция на котешката тоалетна;

- непълен брой тоалетни при няколко котки в дома;

- желанието да се маркира територия;

- болести на пикочно-половата система или червата;

- хелминтоза.

При мъчително уриниране животното свързва кутията за тоалетна с дискомфорт, тъй че се пробва да уринира в цялата къща. Ако забележите това държание, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР