Много хора изпитват затруднения да бъдат добри слушатели, тъй като

...
Много хора изпитват затруднения да бъдат добри слушатели, тъй като
Коментари Харесай

Как да бъдем по-добри слушатели

Много хора изпитват усложнения да бъдат положителни слушатели, защото елементарно се разсейват от мобилни телефони или личните си мисли. За благополучие е допустимо да развиете умеенето да изслушвате, с цел да участвате по-съзнателно в диалозите. Ето по какъв начин:

Фокусирайте се и присъствайте

Активното слушане изисква за момент да спрете мултитаскинга, да се концентрирате и да се свържете с индивида пред вас.

Става въпрос за това да можете да присъствате с петте си сетива, с цел да почитате тази история и този миг, вместо да мислите за всичките си висящи задания и какво ви чака денем.

Потвърдете страстите и това, което другият човек усеща

Важно е вашият събеседник да се усеща подсилен и свестен. 

Понякога може да не сте съгласни с това, което споделя или по какъв начин се държи. Въпреки това се пробвайте да покажете, че това, което се случва с другия човек, е значимо за вас.

Включете се в разговора

Въпреки че не се предлага да прекъсвате, е хубаво да дадете обратна връзка или сигнал, че слушате. Понякога това може да стане, като извършите къс израз или като перифразирате, обясните с други думи какво преди малко е споделило лицето или поискате повече информация, в случай че нещо не е ясно.

Обърнете внимание на това, което индивидът споделя и какво прави

Когато сте въвлечени в диалог, можете да откриете освен устен тип наличие, само че и прочувствен. В този смисъл с дейното слушане ще получите и двата.

Може би събеседникът се пробва да прикрие нещо, само че жестовете и позата му го издават. От ваша страна е значимо да можете да дадете отговор, съгласуван с събитията и потребностите на другия.

Бъдете отпочинали

Може би звучи разумно, само че от време на време забравяме, че с цел да водим диалог е належащо да сме предразположени както душевен, по този начин и физически. Много е мъчно да следвате нишката на роман, в случай че коремът ви бучи от апетит или в случай че не сте спали предната нощ.

Неща, които би трябвало да избягвате при дейното слушане

Избягвайте четенето на мисли

Много пъти, до момента в който човек приказва, различен се пробва да го прекъсне, с цел да приключи изреченията му или да пояснява това, което се пробва да изясни или мисли. Това отношение опонира на дейното слушане, защото ви концентрира върху други аспекти, само че не и върху това, което се споделя.

Нещо сходно се случва, когато се оставите да бъдете увлечени от избрани предразсъдъци, с цел да се опитате да адаптирате това, което чувате, към авансово построена концепция. Тоест, по този начин пропускате избрани детайлности, с цел да си потвърдите нещо, което сте мислили преди.

Избягвайте да се самонасочвате от самото начало

Понякога сякаш слушате интензивно, но има диалог на двойно равнище.

От една страна това, което ви споделят, а от друга вашите лични прекарвания, които ви карат да сравнявате обстановката на другия човек с вашата.

Избягвайте отзиви или преценки

Понякога е нужно просто да слушате и да бъдете деликатни, вместо да образувате мнение и да го налагате. Като обърнете внимание на наличието на диалога, ще разберете дали би трябвало да дадете мнението си, но не и да мислите авансово и да го оферирате прибързано.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР