Много хора имат негативно мнение за тези, които успяват да

...
Много хора имат негативно мнение за тези, които успяват да
Коментари Харесай

34-годишен милионер, който вече не работи, споделя недостатъците на ранното пенсиониране

Много хора имат отрицателно мнение за тези, които съумяват да се пенсионират по-рано, като ги упрекват, че са мързеливи, че разчитат на родителите си или, че са спечелили от лотарията. Има и такива чиновници обаче, които взимат това решение, заради нито една от упоменатите аргументи.

Такъв образец е икономистът Сам Догън. Той е живял в семейство от междинната класа. Наложило му се е да работи овреме, с цел да може да си заплати колежа, ходил е първи в офиса и си е тръгвал финален, споделя той за CNBC.

Догън признава, че е бил късметлия да откри високоплатена работа в банка и да успее да направи в действителност положителни вложения. Той е държал да ръководи прецизно финансите си и да се презастрахова, защото е научил по какъв начин се печелят парите от дребен.

Икономистът твърди, че всичко това му е помогнало да се пенсионира на 34 години.

" Имах чисто положение от 3 милиона $ и напуснах работа. Не скърбя. Ранното пенсиониране е сбъдната фантазия. Отказах се от 6-цифрена заплата, само че завоювах нещо скъпо - независимост ", споделя Догън.

По думите му останалите са го считали за вманиачен, откакто се е отказал от толкоз добре плетена работа, само че той е спрял да се усеща стимулиран в това, което прави.

Икономистът счита, че ранното пенсиониране не е за всеки, само че той персонално е разкрил доста преимущества. Някои от тях са, че е можел да се наспива и да става, когато си пожелае, не му се е налагало да влиза в непродуктивни срещи или да търпи неприятни сътрудници. Започнал е да пътува със брачната половинка си и е написал книга.

Той обаче не икономисва и минусите на ранното пенсиониране.

Първото отрицателно следствие от сякаш щастливото ранно привършване на кариерата може да е рецесия на идентичността. Хората стартират да се питат, какво върша в този момент, по какъв начин ще пребивавам, изяснява Догън. Според нето е мъчно след най-малко 10 години работа на избран пост, човек да свикне с неналичието на избрания като маркетингов специалист, вложител, сватбен съветник.

" Чак откакто напуснах работа разбрах какъв брой съм захласнат от специалността си ", признава младият пенсионер.

Хората, избрали рано да се отдръпват от своята специалност, постоянно се питат дали това е бил верният избор. По думите на Сам те се тормозят, че още имат разноски и не са сигурни дали ще се оправят с тях. Той, да вземем за пример, е почнал да написа за уеб страницата Financial Samurai, с цел да има спомагателни приходи.

Трети минус е методът, по който останалите възприемат младите пенсионери, а точно че не са били задоволително положителни в работата си и по тази причина се отдръпват толкоз рано.

Друг минус, който младият пенсионер показва е, че упованията се разминават с действителността. Често хората, чакат да са по-щастливи, откакто сложат завършек на кариерата си, което не е по този начин. Ако човек преди този момент не е бил благополучен, няма по какъв начин да разчита, че пенсионирането ще промени, изяснява Сам.

Сериозен минус на ранното пенсиониране съгласно Догън е отегчението. Човек е удовлетворен, когато настъпи моментът, в който не би трябвало да работи, само че тогава идва и въпросът, какво следва оттук насетне.

Той изяснява, че ранните пенсионери разполагат с доста свободно време, което би трябвало да оползотворят. Сам споделя са себе си, че през първите седем години от пенсионирането си не е правил нищо изключително, само че по-късно е почнал да написа за стопански уебсайт, вложил е в недвижими парцели, упражнявал е деца, спортуващи тенис и е отделял повече време на фамилията си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР