Много граждани в ЕС осъзнават корупцията като огромен проблем -

...
Много граждани в ЕС осъзнават корупцията като огромен проблем -
Коментари Харесай

Чужди медии: Остава неясно за какво точно се бори Слави Трифонов |

" Много жители в Европейски Съюз осъзнават корупцията като голям проблем " - това стана ясно и от последния корупционен показател на " Трансперънси Интернешънъл ", разяснява на уеб страницата си мрежата от обществено-правни медии АРД в Германия.

Изданието напомня, че до момента в който в Дания и Финландия едвам 12%, респективно 16% от интервюираните, осъзнават личните си държавни управления като корумпирани, в България сходно чувство имат 90% от жителите.

Германският " Ханделсблат " също обръща внимание на казуса с корупцията в Европейски Съюз и милиардите от Европейската стратегия за възобновяване. Изданието отбелязва по отношение на Унгария, че Европейски Съюз действително няма съществени благоприятни условия да окаже напън над корумпирани държавни управления.

" Мафиотската страна "

Милиардите от Европейския фонд за възобновяване хвърлят нова светлина върху българския проблем с корупцията, написа " Нойе Цюрхер Цайтунг ". За разлика от София и Вашингтон, в Брюксел не обръщат прекомерно огромно внимание на казуса, твърди Фолкер Пабст, създател на публикацията, озаглавена „ Европейски Съюз остава настрана от битката против корупцията “.

Той отбелязва, че след лятото на митинга през предходната година е пристигнала пролетта на разкритията и осведоми за скандалните разкрития, направени от служебното държавно управление през последните седмици, които още веднъж са дали мотив да се заприказва за " мафиотската страна ".

Гръмотевичният удар на " Магнитски "

Авторът загатва категорично подслушванията на опозиционни политици преди изборите през април, както и раздаването на заеми от ББР на стеснен кръг от защити лица. Според него, има огромна разлика в метода, по който в чужбина реагират на сходни сигнали.

За разлика от Брюксел, „ Съединени американски щати в последно време излъчиха доста явен сигнал против корупционната просвета в България. Според Вашингтон е ставало дума за най-суровата до момента единична мярка за битка против корупцията “, написа „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ във връзка със глобите по закона „ Магнитски “.

Ако американските наказания затруднят обслужването на клиентелистките мрежи, промени може и да настъпят. Но изключително значимо е какво се случва в самата България, е представена да споделя политическа наблюдателка.

Прогнози за изхода от изборите

Швейцарският всекидневник разяснява, че изходът на идните предварителни парламентарни избори е неразбираем и отбелязва, че ГЕРБ към момента води в анкетите, само че и това, че партията на Слави Трифонов също има шансове да излезе първа. „ Трифонов се популяризира с радикалното си отричане на старите елити. Но защо тъкмо се бори, остава неразбираемо “, разяснява Фолкер Пабст.

Информация на „ Евронюз “ също обръща внимание на прогнозите за изхода от идните избори. Там е представен Христо Иванов, съпредседател на „ Демократична България “, който споделя, че ще създадат всичко допустимо, с цел да завоюват гласовете на тези 20% от гласоподавателите, които не са дали своят вот предния път, а в този момент споделят, че считат да го създадат. Става дума за сериозен капацитет.

Евронюз предсказва, че партиите в бъдещия парламент няма да са доста по-различни от сегашните. „ Парламентът още веднъж ще е прекомерно фрагментиран, с твърда разграничителна линия сред по-старите партии и новите, които се борят против истаблишмънта. А това затруднява основаването на функционираща коалиция, разяснява „ Евронюз “.

; заглавието е на OFFNews
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР