Много е казано и написано за отбора на Югославия, дисквалифициран

...
Много е казано и написано за отбора на Югославия, дисквалифициран
Коментари Харесай

От скрина: Отбор без флаг и химн...

Много е казано и написано за тима на Югославия, дисквалифициран от присъединяване на европейските финали през 1992 година по политически аргументи. Не толкоз знае се, че почти по същото време в коридорите на УЕФА се разисква и изваждане на отбора на някогашния Съветски съюз от шампионата в Швеция. Историята на " Сборная " от началото на 90-те години обаче не придобива огромна известност. За разлика от " плавите ", футболистите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики са позволени до мачовете на Евро'92, само че никой не може да каже до каква степен биха стигнали при други действителности.

На 26 декември 1991 година немислимото за мнозина става факт – Съюз на съветските социалистически републики приключва съществуването си. Toва е интервалът на огромни промени на политическата карта, отекнали мощно във времето. На фона на хаоса и рухването на правила от всевъзможен темперамент " Сборная " записва отлична футболна акция в пресявките за еврофиналите през 1992 година. Свободните места за шампионата в Швеция са единствено седем, само че Съюз на съветските социалистически републики се класира без разтърсвания и със жанр.

След фиаското на Мондиале'90 отпред на тима застава някогашният руски национал Анатолий Бишовец, който сяда на стола на легендата Валерий Лобановски. Изборът е логически и разследване на златните медали на Олимпийските игри в Сеул'88, където под управлението на Бишовец Съюз на съветските социалистически републики печели един от най-силните олимпийски шампионати по футбол. Същевременно неуспехът на международното кара мнозина експерти в Москва да оплюят селекцията на Лобановски и подготовката на играчите. Друг е въпросът, че в първите две срещи на Съюз на съветските социалистически републики на финалите се случват два огромни гафа – и двата в ущърб на " Сборная ".  Първо уругвайският рефер Хуан Карделино отсъжда дузпа в интерес на Румъния за игра с ръка на Вагиз Хидиятулин отвън наказателното поле, по-късно в Неапол Диего Марадона играе като волейболен посрещач на голлинията на Аржентина, само че сигнал от основния арбитър Ерик Фредриксон няма. Накрая в доста подозрителен мач Съюз на съветските социалистически републики удря Камерун с 4:0, само че напуща Италия'90 през задната врата. По същото време, в различен подозрителен дуел, Аржентина и Румъния изхвърлят командата на Лобановски с 1:1 между тях.
Така Анатолий Бишовец се заема със задачата да вдигне " Сборная " на крайници и да класира вицешампионите от Евро'88 за Евро'92. Летвата наподобява високо вдигната, тъй като в квалификационната група любимец се явява звездният отбор на Италия. Както става от време на време, някои си вършат сметка без кръчмар.  Съюз на съветските социалистически републики не позволява нито една загуба по пътя към Евро'92, а в решаващия конфликт със " Скуадра адзура " в Москва визата за Швеция е заверена с " италианско " 0:0. Моментът на истината идва при изстрел на Руджеро Рицители. Вратарят Станислав Черчесов обаче има ден и ударът на Рицигол, както назовават нападателя на Рома, се отбива в гредата и не довежда до попадение. Така Франко Барези, Роберто Баджо, Паоло Малдини, Валтер Дзенга, Джузепе Джанини, Салваторе Скилачи, Роберто Манчини и останалите асове на " Скуадрата " се простят авансово с европейското.
Политическите промени обаче водят до разтърсвания в състава на Бишовец. Не е ясно какъв тим ще съставлява Съюз на съветските социалистически републики на Евро'92 и под какъв химн и байрак ще се състезава той. Малко преди фактическия завършек на Съветския съюз е учредена Общността на самостоятелните страни (ОНД), която прочее съществува и до през днешния ден. Така без химн, без лого на футболна федерация, без знаме и с изписаната на латински абревиатура CIS (бел. авт. – идва от Commonwealth of Independent States) на фланелките отборът на Бишовец се появява на шампионата. За байрак на Оперативно-наблюдателно дело се употребява бяло платнище със същите три латински букви, а вместо химн по стадионите в Швеция за състезателите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики звучи " Ода на насладата " на Лудвиг ван Бетховен.

" Знаете ли какъв брой е мъчно изобщо да мислим за футбол?! В националния тим постоянно приказваме за морал, дълг, татковина. Аз защо да приказвам на моите футболисти? Нямаме химн! Единственото, с което съумявам да ги стимулирам е личната им цена. Казах им, че на този шампионат могат да вдигнат ужасно доста цената си, което ще им завоюва положителни прехвърляния в Западна Европа ", оплаква се наставникът Бишовец преди Евро'92.  По това време излиза наяве, че отборът на Оперативно-наблюдателно дело се тресе и от финансова рецесия. Играчите се оплакват от неприятна подготовка, а селекционерът признава, че с цел да следи записи на идните противници е прибегнал до помощ от свои персонални другари на Запад, които му изпращали касети с мачове. Това контрастира внезапно с останалите седем финалисти. Така да вземем за пример Германия харчи хиляди дойче марки за физиотерапевти и масажисти, които са непрекъснато около звездите на Берти Фогтс. Оповестена е и заплатата на Анатолий Бишовец. Специалистът прибира рубли, които се равняват на към 10 (десет) дойче марки. " Добре, че получавам поддръжка от близки и другари, другояче с тези пари не бих изкарал повече от един ден ", признава горчиво старши треньорът. Смешни наподобяват и наградите за победа, съпоставими с 10 пъти по-големите такива на лъскавия френски тим на Мишел Платини.
В селекцията на Оперативно-наблюдателно дело попадат футболисти от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Киргизстан, Армения, Азербайджан, Молдова и Таджикистан. Някои именити играчи на Съюз на съветските социалистически републики не доближават по една или друга причина до еврофиналите в Швеция: вратарите Виктор Чанов и Александър Уваров – Скалата, левият бек Анатолий Демяненко, халфът Генадий Литовченко, голмайсторът Олег Протасов и Александър Заваров, именуван през 80-те години " Киевския Марадона " и стигнал до трансфер в Ювентус. Въпреки " недостига ", в селекцията на " Сборная " попадат положителни реализатори, които за малко да изхвърлят от шампионата международния първенец Германия.

Изборът при вратарите пада върху 23-годишния пазач на ЦСКА (Москва) Дмитрий Харин и Станислав Черчесов от Спартак (Москва). Може би не знаете, че преди Евро'92 Левски влиза в договаряния за привличането на Харин. Става въпрос за 70 000 $, само че в последна сметка нещата не се получават и прехвърлянето на руснака на " Герена " не се реализира. На европейското Дмитрий повишава съществено цената си и към този момент става невъзможна хапка за " сините ". През декември 1992 година Челси заплаща 400 000 паунда за съветския вратар.

Безспорният дирек в отбраната на Оперативно-наблюдателно дело е Олег Кузнецов, закупен от Рейнджърс през 1990 година, само че измъчен непрестанно от контузии в Шотландия. Капитан и водач на отбора е различен футболист на гранда от Глазгоу – Алексей Михайличенко, спечелил година по-рано Серия " А " със Сампдория. Впрочем Михайличенко пораства в школата на Динамо (Киев) през 70-те години точно пред погледа на Анатолий Бишовец. Друга мощна фигура в междинната линия е Сергей Алейников, минал по-рано през Ювентус. Много очаквания се разпореждат на халфа Игор Корнеев, стигнал по-късно до Барселона на Йохан Кройф. По крилата тази групировка на " Сборная " разполага със звездата на Манчестър Юнайтед Андрей Канчелскис и Игор Доброволски, спечелил си трансфер в Марсилия след Евро'92. За позиция в центъра на офанзивата разногласието се води сред Сергей Юран, Сергей Киряков, Игор Коливанов и Владимир Лютий, за който през 1989 година Шалке 04 заплаща на Днипро 400 000 дойче марки и купува на клуба рейс, кола и екипировка за същата сума.

На шампионата в Швеция този приветлив отбор на Оперативно-наблюдателно дело записва почтено показване. Началото е против Германия в Норшьопинг. Докато Бишовец готви тактиката си за мача, Берти Фогтс посещава една първокласна вила в планинска околност. Във въпросната вила е настанена Моника Фогтс – брачната половинка на немския експерт, и двамата отпразнуват годишнина от своята женитба. Няколко дни по-късно Оперативно-наблюдателно дело и Бундестима изнасят добър мач. За удивление на целия свят международните първенци са на прага на загуба. Доброволски бележи от дузпа след почивката и срещата върви към триумф за някогашния Съюз на съветските социалистически републики. На всичко от горната страна капитанът на Германия Руди Фьолер напуща терена със счупена ръка и шампионатът за него завършва. В 90-ата минута обаче Томас Хеслер донася скъпоценната точка за любимеца. Халфът е прецизен от фаул и резултатът е подравнен. Любопитно е, че малко по-рано Ике праща топката на сантиметри от гредата с идентично осъществяване от същото място.

Втората среща на Оперативно-наблюдателно дело е против другия любимец в групата – Холандия. " Лалетата " са в цялостния си искра и търсят победа, с която да си подсигуряват класиране за полуфиналите преди конфликта с Германия. Това обаче е мачът на кариерата на Дмитрий Харин. Към вратаря на " Сборная " шутират изкусни стрелци като Марко ван Бастен, Рууд Гулит, Роналд Куман и Денис Бергкамп. Топката обаче по този начин и не влиза в мрежата. След нулевото тъждество играта на Харин получава високи оценки от всички експерти. Руснакът е окуражителен и от българския му сътрудник Георги Велинов в предаването " Трето полувреме ". Всъщност холандците доближават до гол след удар с глава на Ван Бастен, само че страничният арбитър маркира неправилно засада.

Оперативно-наблюдателно дело допира полуфиналите след първите два кръга от груповата фаза. На момчетата на Бишовец остава единствено дуела с шотландците, които към този момент са инкасирали две провали и са навън от сметките. Точно тук обаче идва огромната издънка на " Сборная ". Началото против Шотландия е кошмарно – 0:2 до 15-ата минута след изстрели на Пол Макстей – Маестрото и Брайън Маклеър. И двата гола са плод на шанс. При първия топката се отбива в страничната греда, след което среща ръката на плонжиралия Харин и влиза във вратата. При втория се получава рикошет в тялото на Кахабер Цхададзе, който матира стража на Оперативно-наблюдателно дело. В края Гари Макалистър прави 3:0 от дузпа. " Една странна вечер в Швеция ", установяват публицистите в Москва. По същото време Германия " яде " пердах от Холандия в Гьотеборг, само че шотландският " подарък " класира напред Маншафта на Берти Фогтс. Така без байрак, без химн, а и без шанс, " Сборная " напуща Евро'92.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР