Много добър е средната оценка на националното външно оценяване (НВО)

...
Много добър е средната оценка на националното външно оценяване (НВО)
Коментари Харесай

5% от четвъртокласниците имат по две слаби оценки на НВО

" Много добър " е междинната оценка на националното външно оценяване (НВО) за четвъртокласниците. На него се явиха над 52 500 деца, 5% от които обаче са получили слаби оценки и на двата изпита, заяви Министерството на образованието и науката.

По български език и литература учениците имат приблизително по 70.5 точки от 100, който резултат е съпоставим с този от предходната година. Средният резултат по математика е 64.4 точки от 100, което е покачване със 7 т. спрямо 2022 година

Резултатът и по двата предмета е " доста добър ". Припомняме, че за оценка междинен (3) са нужни 30% от оптималния брой точки.

Изпитните работи, оценени с оптимален брой точки са 1707, което е с близо 300 повече по отношение на 2022 година Отлични оценки и по двата предмета имат 9906 възпитаници, което е с 33% повече спрямо предходната година. 64 възпитаници са с оптимален брой точки, по едно и също време и на двата изпита, а с 0 точки - 31 възпитаници.

Тревожен обаче остава фактът, че към 5% от четвъртокласниците са получили по две слаби оценки.
 Снимка 621817
Източник:

Анализът на МОН демонстрира, че учениците имат по-добри знания по български език и литература в сравнение с по математика. Преобладават учениците, получили доста добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14%, а по български език и литература - близо 72%.

Задачите с избираем отговор по български език и литература ревизират най-вече езикови познания с прибавен темперамент. Резултатите демонстрират, че учениците сполучливо разпознават представки и синоними и като цяло схващат смисъла на прочетеното и смисъла на думите в подтекст. На диктовката успеваемостта е 75%, а на креативната задача - 63 %, която демонстрира, че учениците могат да основават личен текст благодарение на картини и множеството от тях вярно обвързват дейностите на героите с изобразеното. Учениците са неуверени да предадат прочувственото положение на героите и се затрудняват с слагането на заглавие.

Задачите с къс свободен отговор дават информация дали ученикът се ориентира в наличието на текста. 62% дават отговор на въпрос, който изисква схващане на причинно-следствени връзки, само че 41% не могат да посочат доказателство за отговор с образци от текста.

Въпросите с избираем отговор на изпита по математика демонстрират доста висока успеваемост при осъществяване на изучените аритметични дейности, както и решително различаване на геометрични фигури. Най-големи усложнения четвъртокласниците са срещнали в 3. въпрос, при който би трябвало да намерят изчезнала цифра в израз, обвързван със събиране на четирицифрени цифри.

При дилемите със свободен отговор учениците най-успешно са се справили с рационалното изчисление на числов израз, а най-ниски са достиженията им на дилемите за намиране на разположение и обиколка на правоъгълник и за работа с мерни единици.
 Снимка 621818
Източник:

Най-високи резултати са реализирани в София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се показват и четвъртокласниците от Плевен. Сред районите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен.

В период до 15 юни в това число учениците могат да видят оценената си изпитна работа в оценителски център, избран от началниците на районни ръководства. Резултатите могат да се ревизират на:
 Добър (3.93) на матурата – разбирането и осмислянето е мъчно
Добър (3.93) на матурата – разбирането и осмислянето е мъчно

С най-голям междинен резултат са непознатите езици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР