Много дълго време руската дезинформация и пропаганда е моделирала българското

...
Много дълго време руската дезинформация и пропаганда е моделирала българското
Коментари Харесай

Шаламанов: За България е невъзможно да гарантира сигурността си извън НАТО и ЕС

" Много дълго време съветската дезинформация и агитация е моделирала българското общество. Нека единствено споменем обстоятелството, че България в никакъв случай не е обявявала война на Русия ", съобщи пред " Фокус " някогашният министър на защитата доцент Велизар Шаламанов.

" Първо, в никакъв случай България ни е била по-сигурна в предишното, спрямо интервала от последните 20 години, когато сме член на НАТО. И в никакъв случай в България не е имало толкоз непознати вложения и толкоз финансова помощ, каквато получаваме от Европейския съюз, безусловно милиарди всяка година, които стигат до всеки български жители. А там, където не стигат, по-скоро казусът е в българската корупция и неприятно ръководство, а не в НАТО и в Европейския съюз. Мога да продължа още доста дълго, само че най-важното е, че това е същинска осведомителна война, за което предупредихме във “Визия 2020 " още в 2014 година и тя изисква надлежно потенциал, организация, визия за противопоставяния и за реализиране на осведомително предимство посредством обстоятелства, посредством положителни послания. Защото това е в полза на всеки българин да е по-сигурен и да бъде част от този свободен свят на развиване, а не светът, който води до войни, до насилия, до опустошения и операция ", изясни някогашният министър на защитата.

" За първите 10 години в НАТО сме похарчили под 2 милиарда лв.. За вторите 10 години, след 2014 година, след експанзията на Русия в Украйна към този момент сме похарчили над 10 милиарда за оръжие и следва да похарчим най-малко още 10 милиарда в идващите 10 години и то в най-важните системи. Но би трябвало да знаем, че в действителност защитата на България е част от груповата защита, от потребление на многонационални сили, от разполагане на модерна техника на наши съдружници. Което в действителност разрешава с лимитираните средства, с които разполага българският бюджет, ние да имаме доста по-сигурна защита от това, което можем да реализираме независимо. И на практика, в този рисков свят, в който живеем, за България е невероятно да подсигурява своята сигурност и защита в изолираност, отвън НАТО и Европейския съюз. Неизбежно ще бъде подчинена на някоя друга районна мощ, в тази ситуация Русия, което знаем, че води до много отрицателни резултати от историческия ни опит след 1944 година ", изясни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР